ГоловнаЕкономікаДержава

Україна проминула пік залежності від російського ринку, - Тарута

Зараз завдання "наздогнати Китай"

Україна проминула пік залежності від російського ринку, - Тарута
Крупнейший производитель цистерн "Азовмаш" стоит на коленях, но его можно поднять за счет оборонных заказов
Фото: dic.academic.ru

Екс-губернатор Донецької області і співвласник корпорації ІСД Сергій Тарута в бесіді з LB.ua спростував слова Віктора Януковича про те, що через підписання Угоди про асоціацію з ЄС збанкрутує половина промислових підприємств України.

"Це не зовсім відповідає дійсності. Тому що ми мали велику залежність від російського ринку (вона частково залишається і зараз) 3-4 роки тому. Але потім ми зіткнулися з величезною конкуренцією з тамтешніми виробниками. На лінії машинобудування - це ринок цистерн, який вважався «нашим», свого часу ми постачали до 30-40% продукції туди. А Росія, маючи можливості залучення капіталу, побудувала нові потужності, модернізувала старі й отримала надлишок виробництва.

Зіткнувся з проблемами і НКМЗ. Але основні замовники від Скударя пішли зовсім не тому, що асоціація заважала - просто зросла конкуренція. Понад те, ціни на метал так опустилися, що нам стало невигідно торгувати з Росією. Тобто ще ДО ситуації воєнного конфлікту наш бізнес опинився в непростій ситуації на російському ринку. Так, були сильні позиції в дешевому сегменті - холодильники «Норд», наприклад.

Що дає Європейський Союз. З одного боку - є проблема для внутрішнього виробника. І тут повинна бути послідовна позиція держави в наданні допомоги для модернізації виробництва. З іншого боку, споживач і сьогодні дивиться на співвідношення ціни і якості. Наздоганяйте Китай, в чому проблема?

З іншого боку - нам відкрився європейський ринок. Аналогічно - опановуйте нові стандарти, як це зробили металурги. І сьогодні нас там ніхто не обмежує. Європа відкриває колосальні можливості", - зазначив Тарута.

Додамо, що Україна вже 2015 року планує вийти на європейський ринок м'яса і молока.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram