ГоловнаЕкономікаДержава

Сорос запропонував власний рецепт порятунку економіки України

Фінансист запропонував шість кроків для зміцнення економіки України

Сорос запропонував власний рецепт порятунку економіки України
Джордж Сорос
Фото: www.occupycorporatism.com

В інтерв'ю Financial Times американський мільярдер Джордж Сорос назвав конфлікт між Росією та Україною головною загрозою для існування Євросоюзу, повідомляє "Українська правда".

Європейські лідери вважають Україну "ще однією країною", якій потрібна фінансова допомога, тоді як вона становить для економіки ЄС і виживання блоку загалом чи не більшу загрозу, ніж політична криза в Греції, зазначив філантроп.

Він також акцентує, що нинішній рівень фінансової допомоги Києву з боку ЄС є мізерним і не відповідає вимогам часу.

Довгострокова пропозиція Сороса складається із шести пунктів. Кожен із них можна виконати (повністю, частково або не виконати) незалежно від інших. По-перше, на його думку, найпотужнішим інструментом було б розблокування нерозподілених коштів двох європейських фондів допомоги, які зараз можуть використовувати виключно країни-члени ЄС. Сорос пропонує дозволити кредитувати з них Україну - безпосередньо або через механізм так званої макрофінансової допомоги.

У зазначених фондах зараз більш ніж $60 млрд, на які немає заявок країн ЄС.

По-друге, кредитну лінію МВФ потрібно збільшити на $13 млрд, а програму потрібно перетворити з нинішнього формату Stand-by на довгостроковий формат Extended Fund Facility.

По-третє, лінія, виділена Україні Європейським інвестиційним банком, повинна становити щонайменше $10 млрд.

По-четверте, довгострокові кредитні лінії від Світового банку та ЄБРР - близько $5 млрд.

П'ятий пункт Сороса - реструктуризація держборгу України. І шостий - реструктуризація або допомога із виплатою російських бондів на суму 3 млрд, отриманих Києвом за часів Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram