ГоловнаЕкономікаДержава

Росія планує вкрасти в України газу на 50 мільйонів за допомогою "вишки Бойка"

Буріння та видобуток ведеться на Одеському родовищі, яке розташоване на шельфі України

Росія планує вкрасти в України газу на 50 мільйонів за допомогою "вишки Бойка"
Фото: blackseagas.com

Компанія "Чорноморнафтогаз" повідомила про відновлення буріння двох свердловин на Одеському газовому родовищі в грудні 2014 року.

Вони запрацюють в січні, і це дозволить збільшити річний видобуток газу на 146 млн кубометрів, що в поточних цінах становить близько 50 млн доларів, пишуть "Наші гроші".

Буріння та видобуток ведеться на Одеському родовищі, розташованому на шельфі України менш ніж за 100 кілометрів від українського берега. Тоді як до найближчої берегової точки Криму - більш ніж 150 км.

Видобуток здійснює установка "Петро Годованець". Її придбали 2011 року за 400 млн доларів, що майже вдвічі дорожче за ціну виробника.

Через цей скандал бурова отримала неофіційну назву "вишка Бойка" за прізвищем тодішнього міністра енергетики України Юрія Бойка. Саме його відомство купувало її.

2014 року бурові установки й інше майно української державної компанії "Чорноморнафтогаз" захопила Росія під час анексії Криму. Після цього "Чорноморнафтогаз" за дев'ять місяців видобув 1,5 млрд кубометрів газу. І тепер заплановано збільшити видобуток газу з території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram