ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ оцінив вплив війни на Донбасі на економіку в 5% від ВВП

Якби не бойовики, в країні почалося б економічне зростання

НБУ оцінив вплив війни на Донбасі на економіку в 5% від ВВП
Фото: Сергей Лойко

Національний банк оцінив вплив анексії Криму та військового конфлікту на Донбасі в 5 процентних пунктів.

Про це йдеться в статті директора департаменту відкритих ринків НБУ Олега Чурія і заступника директора генерального економічного департаменту Сергія Ніколайчука в газеті "Дзеркало тижня. Україна".

"Анексія Криму і військовий конфлікт на Донбасі справили суттєвий негативний вплив на економічну динаміку торік. За оцінками фахівців НБУ, прямий внесок тільки Донецької та Луганської областей через військовий конфлікт у падіння загального ВВП цього року досягне майже 4 п.п., а додаткові негативні ефекти на інші регіони України через розрив виробничих зв'язків з Кримом і територіями, захопленими терористами, оцінюються в 1 п.п.", - сказано в ній.

Фінансисти також підкреслили, що конфлікт на Донбасі справив великий негативний вплив на динаміку товарного експорту, оскільки на ці дві області в 2013 році припадало 25% експорту.

Нагадаємо, що бюджет України на 2015 рік приймався з розрахунку падіння ВВП на рівні 4,3%. Таким чином, якби не бойові дії, в Україні, швидше за все, було б економічне зростання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram