ГоловнаЕкономікаДержава

Міністр енергетики відзвітував про договір на імпорт електроенергії з Росії

Демчишин спростував підписання невигідного контракту з "Интер РАО"

Міністр енергетики відзвітував про договір на імпорт електроенергії з Росії
Фото: kmu.gov.ua

Міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що контракт між "Укрінтеренерго" і російською компанією "Интер РАО" про імпорт електроенергії з Росії можна розірвати, якщо він виявиться невигідним Україні.

Про це він сказав агентству РБК-Україна, коментуючи доручення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка відзвітувати про цю угоду.

"Контракт підписувала "Укрінтеренерго". Там є певні труднощі, але загалом... Якщо нам ціна не вигідна, то ми не купуємо, от і все... Україна може відмовитися. Ми погоджуємо графік постачання. Ці постачання повинні підтверджуватися щомісяця, щодня, на два дні наперед. Тому враховуючи, що ми узгоджуємо ці всі графіки, маємо можливість впливати на ситуацію. А якщо ціна змінюється, то ми просто перестаємо постачати", - заявив він.

За його словами, зараз ціна електроенергії з Росії для України "нижча на кілька копійок від тієї, яку ми очікували". "Ціна визначається за складною формулою, відповідно до російського ринку, тому що ми купуємо на російському ринку і там є багато моментів... Ціна дворівнева: плата за потужність і плата за електроенергію, і, взагалі-то, потужність є досить дорогою", - розповів міністр.

За його словами, штрафні санкції з боку Росії в разі обмеження постачань електроенергії до Криму навряд чи застосовні. "Немає там можливості ці штрафні санкції застосувати, бо я ж кажу: ми погоджуємо графік", - наголосив міністр.

Він також повідомив, що надав учора Яценюкові пояснення про цей контракт. "Там немає економічно невигідних умов... Я це все Яценюкові вже пояснив. Я написав листа. Він попросив до 12-ї години це зробити, я лист відправив", - розповів міністр.

Нагадаємо, наприкінці 2014 року ДП "Укрінтеренерго" і "Интер РАО" підписали контракт на постачання електроенергії з Росії. Контракт набрав чинності з 30 грудня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram