ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ розгляне зміну програми кредитування України (оновлено)

Порошенко попросив замінити Stand-by новою програмою

МВФ розгляне зміну програми кредитування України (оновлено)
Фото: facebook.com/president.gov.ua

Президент Петро Порошенко на зустрічі з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард закликав розширити фінансування України і замість програми Stand-by перейти до програми Extended Fund Facility (EFF).

Як повідомляє прес-служба Президента, Порошенко під час зустрічі, яка відбулася в рамках Давоського форуму, звернув увагу, що Україна успішно виконує програму Stand-by, а також реалізує реформи, необхідні для забезпечення фінансової стабільності та відновлення економічного зростання.

Крістін Лагард повідомила журналістам після зустрічі, що найближчим часом запит України буде передано на розгляд Ради директорів Фонду. Вона зазначила, що програму EFF розглянуть на заміну чинної програми Stand-by.

"Українська влада демонструє відданість намірам здійснити довгострокові структурні реформи", - сказала директор-розпорядник МВФ. Вона зазначила, що фіскальні заходи, які вже впроваджено, націлені на відновлення зростання економіки.

Міністр фінансів Наталія Яресько зазначила, що Україна потребує механізму розширеного кредитування, щоб встановити триваліший термін співпраці з Міжнародним валютним фондом. За її словами, також буде проведено консультації з утримувачами суверенних боргових зобов'язань з метою поліпшення середньострокової боргової стійкості. "Механізм розширеного кредитування дозволить нам отримати доступ до додаткових ресурсів, які в свою чергу дозволять нам повернутися до економічного зростання, відновити адекватні резерви іноземної валюти і забезпечити економічну і фінансову стабільність у майбутньому", - підкреслила міністр.

Механізм розширеного кредитування (англ. Extended Fund Facility) призначений для надання кредитів на триваліші терміни і в більших розмірах, ніж у рамках програми Stand-by.

Головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан докладніше розповідає про програму EFF:

"Економічна криза в Україні має довгостроковий характер, що і пояснює необхідність переходу на більш довгострокову програму співпраці з МВФ, якою є EFF. Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися з серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін, тоді як кредити Stand-by - на 1-2 роки. За інформацією Міністерства фінансів, українська програма триватиме 4 роки. Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 роки і розтягується на п'ять років, в той час як за програмою Stand -by виплати починаються через 3 роки і тривають два роки (для кожного траншу окремо)".

У своїй історії Україна одного разу вже підписувала EFF-угоду. Це було після серпневої кризи 1998 року, коли МВФ за чотири роки надав Україні 1,19 млрд спеціальних прав запозичення. Надалі МВФ підписував з Україною чотири програми Stand-by, остання з яких - поточна - на 11 млрд СПЗ.

Додано коментар головного економіста інвесткомпанії Dragon Capital Олени Бєлан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram