ГоловнаЕкономікаДержава

Україна попросить приватних кредиторів переглянути умови за єврооблігаціями

Наразі незрозуміло, як сильно постраждають власники боргових паперів

Україна попросить приватних кредиторів переглянути умови за єврооблігаціями
Фото: www.dyvys.in

Міністр фінансів Украины Наталия Яресько заявила, що Україна має намір провести "консультації" з утримувачами суверенних облігацій з метою "покращення середньострокової боргової стійкості країни". Про це повідомляє Bloomberg.

Така заява говорить про намір влади України (а також МВФ) залучити до порятунку країни і приватних інвесторів, коментує новину Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital.

"Незрозуміло, чи пропозиція стосуватиметься тільки продовження строків погашення єврооблігацій, виплати за якими припадають на найближчі чотири роки, тобто протягом терміну можливої програми кредитування, або ж буде вироблено списання частини основної суми та/або зниження ставки купона (по суті, грецький сценарій, що припускає суттєві збитки для власників єврооблігацій)", - коментує Белан.

Найімовірніший, на її думку, "легкий" варіант реструктуризації, оскільки у структурі українського держборгу єврооблігації займають лише 19% загальної суми. Відповідно, навіть суттєве списання не допоможе радикально скоротити співвідношення боргу до ВВП, але при цьому завдасть удару по репутації України як позичальника і може стати причиною довгих судових позовів.

"Водночас, отримати згоду на продовження термінів погашення можна досить швидко, при цьому уникнувши присвоєння дефолтного рейтингу. Такий варіант дозволив би уряду заощадити до $8,8 млрд. з виплат до 2018 року, або понад 30% загальних виплат за валютним боргом за цей період", - вважає економіст.

Нагадаємо, МВФ розгляне зміну програми кредитування України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram