ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісар: новий план "Газпрому" обійти Україну не спрацює

Шефчович запропонував Росії враховувати інтереси її партнерів

Єврокомісар: новий план "Газпрому" обійти Україну не спрацює
Фото: EPA/UPG

Єврокомісар з енергетики Марош Шефчович вважає, що новий план Росії перенаправити транзит газу в обхід України не спрацює.

Про це він заявив в інтерв'ю The Wall Street Journal.

"Попередня оцінка свідчить, що це не спрацює", - сказав Шефчович. Він пояснив, що новий газопровід проектують під 63 млрд кубометрів газу, що перевищує попит з боку Туреччини і країн Південно-Східної Європи.

Шефчович також відкинув попередження "Газпрому" про те, що Європа повинна почати будівництво трубопроводів на турецько-грецькому кордоні вже зараз, якщо хоче отримувати газ після 2019 року, коли мине транзитний контракт з Україною.

"Я вважають, що росіянам доведеться переглянути цю позицію і запропонувати життєздатне економічне рішення, яке буде прийнятним і для європейських партнерів", - наголосив єврокомісар.

Нагадаємо, 1 грудня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не продовжуватиме будівництво "Південного потоку". Він назвав позицію ЄС щодо "Південного потоку" неконструктивною і повідомив про плани перескерувати потоки енергоресурсів із РФ на інші регіони та на проекти зі зрідженого газу. Газопровід "Південний потік" планували прокласти з Росії через Чорне море до болгарського міста Варна, а потім - до австрійського газового хаба в Баумгартені.

Уже через кілька днів голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що транзитне значення України буде зведено до нуля і без "Південного потоку" - за рахунок "Північного потоку" і нового трубопроводу до Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram