ГоловнаЕкономікаДержава

Екс-міністр Плачков закликав від'єднати українську енергосистему від Росії

Колишній чиновник запропонував почати інтеграцію в євроенергозону

Екс-міністр Плачков закликав від'єднати українську енергосистему від Росії
Фото: Макс Левин

Екс-міністр енергетики Іван Плачков запропонував від'єднати українську енергосистему від Росії і почати її інтеграцію в європейський простір. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Всеукраїнської енергетичної асамблеї, головою якої і є Плачков.

Колишній чиновник, який зараз очолює наглядову раду "Київенерго", зазначає, що рішення про припинення паралельної роботи з Росією суттєво знизить надійність енергосистеми України і може створити дисбаланс між виробництвом і споживанням електроенергії.

"Правильно організувавши обмеження споживачів шляхом оптимізації послідовних регульованих відключень, а не хаотичних і неорганізованих, які ми спостерігали в грудні минулого року, енергосистема працюватиме збалансовано. Такий досвід роботи у енергетиків є. Українська енергосистема працювала ізольовано від російської у 1999-2001 роках. З повною відповідальністю можу заявити, що технічно це можливо здійснити. Досить складно буде визначити перетин і межі розподілу між енергосистемами на сході України. Але це не є проблемою, яку не можна вирішити", - заявив Плачков. На його думку, такий крок знизить енергозалежність від Росії.

"Наступним кроком є активізація роботи з європейськими партнерами щодо інтеграції української енергосистеми в європейську, початок паралельної роботи з електричними мережами країн Європи ENTSO-E. Робота ця почалася ще у 2006-2007 роках, а наприкінці 2008 року мала стартувати паралельна робота. Однак через політичну кон'юнктуру ці процеси припинили. Я переконаний, що сьогодні у разі правильної організації роботи і доброї волі наших європейських колег у нас є всі можливості до кінця 2015 року почати паралельну роботу з європейською енергосистемою", - підкреслив Плачков.

Екс-міністр додав, що з російською енергосистемою Україна пов'язана потужністю 3500 МВт, тоді як з європейською - 5300 МВт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram