ГоловнаЕкономікаДержава

У ЄБРР незадоволені темпами реформ в Україні

Україну закликали перейти від слів до діла

У ЄБРР незадоволені темпами реформ в Україні
Фото: www.microdinero.com

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж попередив Україну про загрозу фінансового краху у разі повільного впровадження реформ.

"Україна не діє досить швидко, щоб запобігти фінансовому краху... Зараз я бачу набагато більше розмов про необхідність реформ, ніж самих реформ. Йдеться про реформування країни, про справжні зміни, а не тільки про прийняття законів ", - наводить "Голос Америки" слова Маліжа.

Маліж вважає, що Україна у насамперед має реформувати банківський і енергетичний сектори, а також поліпшити інвестиційне середовище.

Він радить очистити український банківський ринок від нечесних гравців, реформувати "Нафтогаз України", а також зробити чесними правила гри в економіці, щоб залучити міжнародних інвесторів. Для втілення цих змін, зазначив Маліж, український уряд має дуже мало часу.

Банкір позитивно відгукується про роботу керівництва Національного банку України, а девальвацію гривні і монетарну політику називає політичним рішенням.

"ЄБРР при прийнятті рішення про надання кредитів Україні бере до уваги кредитні рішення МВФ, наявність в Україні "хороших проектів", а також стан реформування країни. Якщо найближчим часом МВФ не прийме план підтримки України, це дуже ризиковано. Я б сказав, це питання декількох місяців. Було б дуже добре, якби МВФ затвердив свій пакет до кінця лютого", - додав він.

ЄБРР планує інвестувати 150 мільйонів доларів у модернізацію газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород", проте, за словами Маліжа, практичне інвестування не може початися, тому що український уряд не докладає зусиль у реформуванні енергетичної галузі.

"Це є умовою кредитування", - розповів представник ЄБРР.

Він зазначив, що банк не має ліміту на кредитування України в 2015 році. Маліж також заявив, що банк продовжить співпрацю з Україною, навіть якщо буде введено військовий стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram