ГоловнаЕкономікаДержава

Росія зажадала $2 млрд для "літнього пакету" поставок газу

Міністр енергетики РФ натякнув на відновлення газового конфлікту

Росія зажадала $2 млрд для "літнього пакету" поставок газу
Олександр Новак, міністр енергетики РФ
Фото: pravdaurfo.ru

"Літній пакет" поставок газу з Росії буде можливий, якщо Україна виплатить понад $2 млрд газового боргу, який зараз оскаржується у Стокгольмському суді. Про це сказав міністр енергетики РФ Олександр Новак, інформує УНІАН.

"Якщо там питання погашення заборгованості, що залишилася, і чіткий графік погашення цієї газової заборгованості, тоді можна це питання обговорювати. Ми не виключаємо в принципі розмов, енергодіалогу з європейськими споживачами, з українською стороною, але треба зрозуміти предмет переговорів. Попередній "зимовий пакет" стосувався погашення заборгованості та домовленості про систему поточних поставок - поточні поставки нічим не відрізняються від тих контрактів, які діють з 2009 року. Переписувати угоду, напевно, немає сенсу", - сказав він.

"Якщо предмет - погашення заборгованості, то ми готові проводити такі переговори, якщо українська сторона скаже, що це предмет Стокгольмського арбітражу - а це 2016, тоді є чинний контракт", - додав Новак.

Нагадаємо, "Газпром" вважає, що Україна заборгувала йому ще 2,4 млрд доларів за постачання газу - 2,2 млрд самого боргу плюс близько 200 млн пені за прострочення оплати. Україна вважає свій борг повністю погашеним, оскільки наприкінці 2014 року "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" 3,1 млрд за газ, отриманий у листопаді-грудні 2013 року і квітні-червні 2014 року.

Різна оцінка суми боргу пояснюється тим, що Україна і Росія не сходяться в ціні, за якою купувався газ у першій половині 2014 року. Ця суперечка зараз розглядається у Стокгольмському арбітражі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram