ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк: перемовини з МВФ завершаться протягом 48 годин

Камінь спотикання - енергетичний сектор

Яценюк: перемовини з МВФ завершаться протягом 48 годин
Фото: Макс Требухов

Прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що перемовини з МВФ про кредит завершаться протягом 48 годин.

Про це він сказав під час розширеного засідання уряду.

За його словами, залишаються невирішеними кілька питань, одне з яких стосується енергетичного сектору. Яценюк зазначив, що це питання вимагає єдності влади, передусім у парламенті. Прем'єр звернувся до парламентаріїв із проханням відмовитися від популізму і проголосувати за реформи в енергетиці.

Переговори з МВФ стосуються нової кредитної програми на заміну нинішньої 17-мільярдної stand-by. За попередніми даними, замість неї буде розпочато програму розширеного фінансування EFF (Extended Fund Facility, EFF).

Такі програми спрямовані на підтримку країн, які зіткнулися із серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін, тоді як кредити stand-by - на 1-2 роки. За інформацією Міністерства фінансів, українська програма триватиме 4 роки.

Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 року і розтягується на п'ять років, тоді як за програмою stand-by виплати починаються через 3 роки і тривають два роки (для кожного траншу окремо).

Учора Reuters із посиланням на свої джерела заявило, що загальна сума допомоги Україні з боку МВФ та інших кредиторів може становити 40 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram