ГоловнаЕкономікаДержава

ВВП України у четвертому кварталі впав на 15%

Економіка країни стрімко скорочується

ВВП України у четвертому кварталі впав на 15%
Фото: vkurse.ua

Валовий внутрішній продукт України у четвертому кварталі скоротився на 15,2% порівняно з аналогічним періодом 2013 року, повідомили у Держстаті.

Порівняно з третім кварталом минулого року, скорочення становило 3,8% з урахуванням сезонного фактора та без урахування Криму, Севастополя і зони АТО.

Оцінка ВВП за 2014 рік наразі не опублікована, проте Національний банк, який розраховує індекс виробництва базових галузей (міні-ВВП), оцінив його спад у 9,6%. Оскільки ІВБГ завжди трохи випереджає ВВП, спад у всій економіці має бути трохи нижчим за цей показник.

За оцінками НБУ, основними факторами падіння української економіки були військові дії, слабкий зовнішній попит через погіршення економічної ситуації в основних торговельних партнерів України, погіршення торгових відносин з Росією, зниження купівельної спроможності населення, а також погіршення фінансових показників підприємств на тлі звуження кредитної активності. Позитивних факторів було тільки два: високий урожай і лібералізація доступу українських товарів на ринки ЄС.

У 2013 році динаміка ВВП порівняно з 2012 роком була нульовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram