ГоловнаЕкономікаДержава

Росія попередила про припинення газових поставок в Україну

"Газпром" заявив, що "Нафтогаз" не вніс передоплату

Росія попередила про припинення газових поставок в Україну
Фото: EPA/UPG

Росія попередила, що протягом найближчих двох днів припинить постачання газу в Україну через відсутність передоплати. Про це заявив голова "Газпрому" Олексій Міллер.

"Україна вчасно не здійснила нової передоплати за газ. На сьогодні залишилося передплаченого газу тільки 219 мільйонів кубометрів. На зарахування коштів від "Нафтогазу" на рахунок "Газпрому" йде близько двох днів. Тому постачання газу в Україну в обсязі заявки 114 мільйонів кубометрів газу вже лише через два дні призведе до повного припинення постачання російського газу в Україну, що створює серйозні ризики для транзиту газу в Європу", - цитує Міллера "РИА Новости".

Російський Forbes зі свого боку повідомляє, що Росія відмовилася від вугільних контрактів з Україною. За даними джерел видання в компаніях-експортерах російського вугілля, постачання вугілля Україні для потреб теплоелектростанцій припинено 2015 року, і експортери повернули українським енергетикам аванси за січень-лютий.

"Нових відвантажень на адресу українських ТЕС не здійснено, а постачання вугілля з Кузбасу залишаються заблокованими", - підтвердили цю інформацію в українському ДТЕК.

Нагадаємо, вчора ввечері "Нафтогаз України" звинуватив "Газпром" у порушенні умов "зимового пакета", про який сторони домовилися 30 жовтня в Брюсселі. За версією української компанії, 22 лютого замість замовлених 114 млн кубометрів газу "Газпром" поставив тільки 47 млн кубів. Також зазначено, що станом на початок 23 лютого передплачений баланс становив 287 млн куб. м газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram