ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" відмовився вносити передоплату "Газпрому"

"Газпром" не виконує заявки української сторони

"Нафтогаз" відмовився вносити передоплату "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

НАК "Нафтогаз України" вважає, що зараз неможливо здійснити додаткову передоплату за постачання російського газу.

Компанія не зробить цього, "поки не отримає достатньої впевненості в неухильному дотриманні і контракту з боку ВАТ "Газпром", і Брюссельського тристороннього протоколу, підписаного представниками Росії, України та Євросоюзу".

"Уже протягом двох днів "Газпром" не виконує заявки української сторони на постачання оплаченого газу в рамках контрактних умов. Зокрема, "Газпром" був зобов'язаний постачати по 114 млн куб. м 22 і 23 лютого 2015 року, але поставив за фактом тільки 47 і 39 млн куб. м відповідно", - сказано в повідомленні "Нафтогазу".

Стверджують, що "Газпром" при цьому не надав жодних пояснень порушення своїх контрактних зобов'язань. "Нафтогаз" очікує офіційних пояснень від російської сторони.

"Основним джерелом імпортного газу для України сьогодні є Європа. Тому бездоганне виконання наших зобов'язань з транспортування газу в ЄС є нашою незмінною стратегією", - цитують голову "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

Нагадаємо, у вівторок "Газпром" попередив, що у найближчі два дні припинить постачання газу в Україну через відсутність передоплати. З 19 лютого "Газпром" почав постачати газ на Донбас, заявивши, що робить це "за контрактом із "Нафтогазом".

"Нафтогаз" заявив, що не визнає рахунків за газ, який "Газпром" самовільно почав постачати на територію окупованого бойовиками Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram