ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісія вимагає від Росії та України повністю виконати вимоги "зимового пакета"

У Європі вимагають гарантій постачання і транзиту газу

Єврокомісія вимагає від Росії та України повністю виконати вимоги "зимового пакета"
Фото: www.profi-forex.org

Європейська комісія наполягає на повному виконанні "зимового пакета"домовленостей між Україною і Росією в питанні постачання і транзиту газу. Про це сьогодні заявив заступник голови ЄК з питань енергетичного союзу Марош Шефчович, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, Шефчович підтримує постійні телефонні контакти з міністрами енергетики Росії і України та головою "Нафтогазу", він також спілкувався з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

"Наявна наразі інформація про постачання газу в Донецьк і Луганськ дещо конфліктна. Якщо газ поставили на ці території, то моніторинг цього вкрай ускладнений", - сказав єврокомісар у середу журналістам.

За словами Шефчовича, в середу вранці він зажадав, "щоб договірний "зимовий пакет" не було порушено і щоб усе функціонувало, як до минулої п'ятниці".

"Я попросив, щоб нам надали гарантії транзиту і щоб ситуація забезпечувалася, як це було досі", - повідомив Шефчович.

Він також вимагає прояснити ситуацію з поставками газу в Донецьк і Луганськ.

За словами Шефчовича, заплановано тристоронню зустріч з приводу газу за участю міністрів енергетики Росії та України. Єврокомісія хоче якнайшвидше провести таку зустріч. Зараз сторони обирають якнайкращу дату у своїх графіках.

Нагадаємо, в понеділок, 23 лютого, НАК "Нафтогаз України" звинуватила російський "Газпром" у порушенні умов "зимового пакета". За даними української компанії, замість замовлених 114 млн кубометрів газу "Газпром" поставив тільки 47 млн кубів. Постачання замовили через газовимірювальні станції Суджа, Писарівка, Сохранівка, Валуйки, Кобрин і Мозир.

З 19 лютого "Газпром" почав самовільно постачати газ на території, окуповані бойовиками ДНР і ЛНР, враховуючи його в загальних обсягах поставок в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram