ГоловнаЕкономікаДержава

Розенко анонсував експеримент із введення накопичувальної пенсійної системи

Пенсійна реформа зрушить з мертвої точки з 1 січня

Розенко анонсував експеримент із введення накопичувальної пенсійної системи
Фото: www.dyvys.in

Мінсоцполітики розраховує з 1 січня 2016 року розпочати експеримент із введення накопичувальної пенсійної системи.

Про це повідомила прес-служба відомства з посиланням на інтерв'ю міністра Павла Розенка журналу"Власть денег". За його словами, наразі завершується робота над законопроектом про введення такої системи.

"Сподіваємося, що його ухвалять цього року, щоби з 1 січня 2016 року документ набув чинності. На першому етапі за допомогою такого експерименту ми плануємо залучити на персональні рахунки як мінімум 1 млрд грн," - заявив Розенко. Гроші інвестуватимуться у цінні папери, в тому числі державні облігації внутрішньої позики. "Якщо експеримент пройде вдало у невеликій групі, ми впровадимо таку саму систему в масштабах всієї країни", - підкреслив він.

Розенко додав, що орієнтуватиметься на досвід Польщі. "Там наприкінці 90-х запровадили систему індивідуальних пенсійних рахунків, на які кожен поляк відраховує внесок із зарплати. Частина цих грошей іде в державну систему соціального страхування (за рахунок цих грошей пенсії отримують люди, які в новій системі взяти участь не встигли), інша - на рахунок відкритих пенсійних фондів, якими управляють приватні компанії. Але паралелі проводити складно. У нас люблять казати, що на одного працюючого українця припадає один пенсіонер. Офіційно і тих, і інших в країні налічується по 13 млн. Але реально ситуація виглядає інакше: працюють близько 17-18 млн, але з них тільки 13 млн легально платять внески до ПФ", - додав міністр.

Нагадаємо, накопичувальна система пенсійного забезпечення була передбачена пенсійною реформою 2011 року.

Зараз в Україні діє солідарна пенсійна система, коли працюючі забезпечують пенсіонерів. Згідно з законом про пенсійну реформу, перерахування страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду буде введено після того, як забезпечать бездефіцитність бюджету ПФ, але домогтися цього так і не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram