ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати з п'ятої спроби обмежили пенсії працюючим пенсіонерам

Проект не стосується людей, які отримують пенсії до 1500 гривень

Депутати з п'ятої спроби обмежили пенсії працюючим пенсіонерам
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада обмежила пенсії працюючим пенсіонерам.

За прийняття законопроекту №2212 за основу і в цілому з п'ятої спроби проголосували 238 депутатів.

Цей проект вводить тимчасове обмеження на виплати працюючим пенсіонерам 85% пенсії, але не менш як 1,5 прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, до 1 січня 2016 року.

Міністр соціальної політики Павло Розенко на засіданні зазначив, що після звільнення з роботи за бажанням особи їй буде відновлено той розмір пенсії, який було обмежено на період роботи. Пенсії буде обмежено для працюючих суддів і державних службовців, також для суддів буде встановлено максимальний розмір пенсій у розмірі 10 мінімальних пенсій за віком, як для інших пенсіонерів.

Не обмежуватимуться пенсії для інвалідів 1-ї, 2-ї і 3-ї груп, учасників бойових дій, у тому числі АТО, членів сімей загиблих учасників бойових дій.

Перед голосування виступив прем’єр Арсеній Яценюк з "розвінчуванням міфів" з приводу цього проекту.

"Перший міф, що закон підвищує пенсійний вік з 60 до 65 років. Це брехня. Пенсійний вік не підвищується. Другий міф, що підвищується спеціальний стаж для шкідливих виробництв. Спеціальний стаж не підвищується. Третій міф, що загальний страховий стаж підвищується один раз на п'ять років. Це неправда. Протягом 10 років тільки на десятий рік набуде чинності остаточне рішення за загальним страховим стажем. П'яте. Цей закон не стосується зменшення пенсій ні доярок, ні прибиральниць, ні тих людей, у яких низькі прожиткові стандарти. Всі ті, хто отримують пенсію у розмірі 1500 гривень, не підпадають під дію цього закону", - підкреслив Яценюк.

"Цей закон відбирає можливість у прокурорів, суддів та інших чесних людей отримувати одночасно і зарплату, і пенсію", - додав прем'єр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram