ГоловнаЕкономікаДержава

Долар підтягує гривневі ціни на житло

Поряд з подорожчанням продуктів, проїзду, комуналки впевнено рухаються вгору і ціни на житло. Особливо стрімко дорожчають квартири у новобудовах, адже долар притиснув до стіни навіть тих забудовників, які довго стримували ріст цін. Очевидно, що вартість нової оселі не росте так само швидко як віднедавна "вільна" американська валюта, але все ж змушує хвилюватися власників гривневих заощаджень. Є й інша сторона медалі, адже деякі забудовники більш лояльні до покупців та готові робити знижки та продовжувати термін розстрочки.

Зв’язані доларом

Січень на ринку первинної нерухомості - традиційно період затишшя. Початок 2015 не став виключенням, адже багато потенційних покупців провели час у відпустках та в очікуваннях, як же розгортатиметься ситуація в країні. Тому не дивно, що кількість угод з продажу нового житла цього місяця порівняно з груднем минулого року скоротилася. Зазвичай на початку року не поспішають піднімати ціни, бо початок року період новорічних акцій тощо. Незважаючи на це середня вартість квартир у гривні у новобудовах у січні порівняно з груднем виросла на на 4,83%.

Середні ціни на житло у Києві піднялися на 30,4% протягом року (дані порталу "Столична нерухомість"). Майже усі забудовники вже відкоригували або планують найближчим часом відкоригувати ціни відносно курсу гривні, адже багато витрат компаній прив’язані до курсу долара.

"У нас не було індексації рівнозначної росту курсу долара, але ми змушені були підняти ціни в межах названої вами цифри (+5% у гривні, - ред.). Собівартість квартир в дечому залежить від курсу. Зростають витрати, по-перше, газ, який використовується при виготовленні матеріалів, це суто імпортна складова. По-друге, транспортні витрати, пальне, які також залежні від валюти. В будівництві використовуються імпортні матеріали, а, значить,забудовники змушені реагувати на зміну курсу", - пояснив Руслан Земляний, керівник відділу маркетингу Stolitsa Group.

Цілком зрозуміло, що через падіння курсу гривні підскочили ціни на усі імпортні товари, такі як фасадні системи, штукатурка, фарби, плитка, віконні системи та інженерне обладнання.

Будівельні матеріали, які виготовляються в Україні також залежні від валютних коливань, адже в країні немає усіх необхідних компонентів і забудовники використовують закордонну сировину, каже Віталій Лебедєв, директор з маркетингу компанії "НЕСТ".

"Наприклад, при будівництві житлового комплексу "Покровський Посад" переважно застосовувалися зарубіжні будматеріали та інженерні системи - котли Viessmann, ліфти Schindler (Швейцарія), радіатори Vogel & Noot (Австрія), віконні системи REHAU (Німеччина), оздоблювальні матеріали GEMAFON, Henkel (Німеччина)", - пояснює Віталій Лебедєв.

Не останню роль в подорожчанні квадратних метрів в новобудовах відіграли позики компаній в іноземній валюті. "Заводи з виробництва будівельних матеріалів і конструкцій брали в банках валютні кредити, імпортери будівельної техніки та матеріалів повинні розраховуватися зі своїми контрагентами теж не гривнею", - підкреслює Анна Гребньова, аналітик пошукача нерухомості ЛУН.

Зміна підходів

Забудовники престижного житла традиційно є більш залежними від коливань на валютному ринку. Компанії, які пропонують квартири економ-класу, зараз активно переглядають цінову політику і шукають компроміси з потенційними покупцями.

"Бюджетні забудовники практично відійшли від прив’язки до долара, адже основний їхній покупець - населення, в якого переважно гривневі заощадження", - зауважує Ярослава Чапко. Такі компанії, скоріше, орієнтуються на психологічну позначку, де люди все ще готові купувати і водночас є можливість отримати дохід. Зважаючи на непросту економічну ситуацію, забудовники готові робити знижки клієнтам. На сьогодні на первинному ринку за 100% оплати можуть сягати від 5% до 20% залежно від класу і стадії будівництва житлового комплексу.

"У міру завершення будівництва розмір знижки скорочується до 2,5-5%, а вартість продажу готових квартир з документами зростає на 20-30%", - розповідає Віталій Лебедєв з "НЕСТ".

Окрім знижок багато забудовників готові подовжити термін розстрочки. Замість півроку - до півтора-двох років за первинного внеску від 30%. Однак ціни на квадратні метри за такого механізму не фіксуються, а тому покупці не застраховані від зростання вартості житла.

Окрім більш лояльного підходу забудовників на ринку первинної нерухомості сформувалася ще одна тенденція - поява проектів невеликих квартир по 28-30 квадратів або і зовсім мініатюрних - по 18 квадратних метрів. Водночас є випадки, коли люди об’єднуються мало не родинами, скидаючись по п’ять тисяч доларів, та купують невелику квартиру.

За кордон?

Купівля нерухомості "у складчину" - не найпривабливіший варіант для збереження заощаджень. Багато українців все частіше цікавляться придбанням житла за кордоном. Попит на закордонну нерухомість збільшився у рази порівняно з 2013 роком. За словами віце-президента Асоціації професійних керуючих нерухомістю Анатолія Топала, в основному українці цікавляться помешканнями в таких країнах, як Туреччина, Словаччина, Угорщина, Хорватія, Іспанія та Португалія.

"У Берліні двушка в НДРовці - від 30 тисяч євро, в Туреччині - апартаменти від 30 тисяч доларів. В Туреччині можна і за 25 тисяч в Анатолії або Анталії купити житло. Найдешевша - Болгарія. Окремо формується попит і на Білорусь. Є частка попиту на Росію, Грузію, Азербайджан. Туреччина та інші країни, що не входять в шенгенську зону привабливі й тим, що не потрібно пояснювати походження грошей на покупку", - пояснює експерт.

В регіонах

Перший місяць 2015 року став переломним не лише для столичних забудовників, довелося підняти ціни і багатьом компаніям, що працюють у інших великих містах України.

Фото: novobudovy.com

"Так, дійсно вартість квадратного метра збільшилася з 7200 гривень у 2012 році (цю ціну ми тримали до кінця 2014 року) до 10600 гривень на початку 2015 року", - відзначає Катерина Тоцька, менеджер проекту дніпропетровського забудовника "Укрпромспецпроект". За словами директора консалтингової компанії City Development Solutions Ярослави Чапко, особливо активний ринок нерухомості зараз у Львові. Оскільки там в основному мова йде про бюджетне житло, то ціноутворення на первинному ринку в цьому місті переважно гривневе.

Водночас в Одесі будується багато об'єктів бізнес-класу. До того ж "перлина біля моря" зараз розглядається покупцями як альтернатива кримській нерухомості. "Хоча у місті багато готових новобудов з непроданими квартирами, тому ще питання, яку стратегію оберуть забудовники", - каже Чапко.

Невпевнений прогноз

Наскільки зміняться ціни на житло як в Києві, так і в регіонах до кінця року прогнозувати важко. Зрозуміло одне: в найближчі місяці багато забудовників піднімуть ціни на квадратні метри у гривні. Особливо це стосується компаній, що пропонують престижне житло, а також "бюджетні" забудовники, які довго тримали ціни. "Думаю, подорожчання в першому кварталі 2015 року сягатиме 10-15%, але ця цифра відрізнятиметься в різних класах житла", - прогнозує Ярослава Чапко з CDS.

Ольга ДубенськаОльга Дубенська, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram