ГоловнаЕкономікаДержава

Матеріали у справі "вишок Бойка" залишилися в Криму, - Голомша

Закупівлю нафтових вишок мали розслідувати до жовтня минулого року

Матеріали у справі "вишок Бойка" залишилися в Криму, - Голомша
Фото: www.facenews.ua

Матеріали кримінального розслідування у справі про закупівлю в 2011 році двох плавучих бурових установок (так званих "вишок Бойка") вивезли до Криму, вони залишилися там після анексії півострова Росією.

Про це заявив колишній перший заступник генпрокурора Микола Голомша в інтерв'ю виданню "Главком".

"Коли я прийшов на посаду, "вишки Бойка" були одним з основних пріоритетів. Я сам цікавився цією справою. Але, як відомо, за дивним збігом обставин, матеріали цієї справи перевезли до Криму, і у зв'язку з анексією там вони і залишилися", - зазначив Голомша.

При цьому він підкреслив, що справу можна було розслідувати і без цих документів і отримати результати ще минулої осені.

"Минулої весни я підготував від імені генпрокурора письмове розпорядження про повноцінне розслідування. Коли ми дізналися, що всі матеріали в Криму, постало питання про їхнє поновлення. Органи контролю та оперативні служби могли відтворити картину злочину. Були наглядові провадження, що дозволяли це зробити, зрозуміти, про що йде мова. Учасники закупівлі ж не виїхали до Криму. До середини літа розслідування знаходилося на піку виконання і до вересня - жовтня 2014 року ми вже бачили б результати. Ймовірно, не було бажання", - сказав Голомша.

Нагадаємо, у 2011 році держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожна. Угоди оформили через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що у 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн.

Юрій Бойко обіймав посаду міністра енергетики у 2011 році, і за його прізвищем бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Крім того, є непрямі ознаки, що Бойко причетний до цього корупційного придбання.

У 2014 році обидві вежі відійшли у власність Росії, коли анексували Крим.

Станом

на початок лютого у цій справі не було висунуто жодних підозр. При цьому 21 лютого 2015 року депутат від "Народного фронту" Остап Семерак заявив, що ГПУ має намір висунути підозру голові фракції "Опозиційний блок" Юрію Бойку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram