ГоловнаЕкономікаДержава

Податківці тепер менше тиснуть на бізнес, - Білоус

Начальник Фіскальної служби планує посилити відповідальність керівників на місцях

Податківці тепер менше тиснуть на бізнес, - Білоус
Фото: sfs.gov.ua

За останні кілька місяців кількість аудиторських перевірок бізнес-структур знизилася на 10-15%. Про це повідомив тимчасово усунутий від виконання обов’язків голова Державної фіскальної служби України (ДФС) Ігор Білоус.

"Водночас зросла ефективність перевірок. Якщо раніше аудитор з порога озвучував суму до виплати, то з квітня минулого року ми відмовилися від такої практики. Підставою для складання акту може бути тільки результат перевірки", - зазначив чиновник.

За словами Білоуса, не всі з 6 тисяч аудиторів, які залишилися в ДФС, працюють якісно, тому першочергове завдання керівництва фіскальної служби - мотивувати співробітників сумлінно виконувати свої обов'язки. "Це одна з трьох ключових позицій функціональних реформ ДФС, які проводяться спільно з МВФ. Крім підвищення професіоналізму персоналу, планується повністю автоматизувати процеси і впровадити електронні сервіси", - додав він.

Білоус також зазначив, що перед початком модернізації було детально вивчено досвід розвинених європейських країн, у тому числі Великобританії. І тільки після цього українські фахівці розробили свою адаптовану до місцевих умов модель податкової системи.

"Зараз у нас діє трирівнева структура (Київ-регіон-район), а потрібно перейти до дворівневої. Передбачено функціонування офісу великих платників податків з територіальними відділеннями та обласні інспекції з обслуговування середнього, малого бізнесу та фізосіб. Також буде посилено особисту відповідальність всіх керівників в Києві та на місцях", - пояснив Білоус на своїй особистій сторінці в соцмережі Facebook, підкресливши, що кінцева мета новацій - конструктивні відносини ДФС та платників податків, які повинні будуватися на принципах рівноправності і взаємної відповідальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram