ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ спрогнозував зростання держборгу України до 94% від ВВП

У Вашингтоні склали новий економічний прогноз для України.

МВФ спрогнозував зростання держборгу України до 94% від ВВП
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд очікує, що українська економіка цього року скоротиться приблизно на 5,5%, а її державний борг сягне 94% від рівня ВВП. Про це йдеться в економічному коментарі фонду з приводу нової кредитної програми Extended Fund Facility, яку він затвердив у середу ввечері.

Рівень інфляції до кінця року сягне 27% у зв'язку з підвищенням адміністративних тарифів і девальвацією національної валюти. Водночас зниження вартості гривні й ослаблення внутрішнього попиту має скоротити дефіцит рахунку поточних операцій приблизно до 1,5%.

Завдяки значній міжнародній допомозі валові золотовалютні резерви України повинні збільшитися до розміру, який буде покривати 3,3 місяця імпортних постачань (конкретного розміру не вказують).

Економічні прогнози для Україні в середньостроковому періоді значно кращі. МВФ очікує, що вже 2016 року українська економіка зросте на 2%, потім прогнозують зростання в середньому на 4% на рік. Дефіцит поточного рахунку в 2016-2018 роках має стабілізуватися на рівні 1,25%. До 2018 року інфляція скоротиться до однозначного показника, а держборг до 2020 року скоротиться до 71% від ВВП.

Нагадаємо, найближчим часом МВФ перерахує Україні 5 млрд доларів першого траншу кредиту, половина цієї суми піде на покриття дефіциту державного бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram