ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогазу" можуть дозволити оплачувати російський газ пізніше, ніж через 90 днів

Проект постанови Міненерго розроблено з метою безперебійного функціонування української ГТС

"Нафтогазу" можуть дозволити оплачувати російський газ пізніше, ніж через 90 днів
Фото: willbe.ru

Міністерство палива та енергетики України пропонує Кабінету міністрів дозволити НАК "Нафтогаз України" розраховуватися з ВАТ "Газпром" за постачання і транзит природного газу пізніше, ніж за 90 днів.

Про це йдеться в проекті постанови, розробленому Мінпаливенерго та внесеному на розгляд Кабміну.

"Проект постанови розроблено з метою безперебійного функціонування газотранспортної системи держави, забезпечення стійкого проходження опалювального сезону та задоволення потреб споживачів газу", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Протягом 1-18 лютого 2015 року російський «Газпром» поставив природний газ у передплачених обсягах 489,8 млн кубометрів, повідомили в записці.

Однак, починаючи з 19 лютого "Газпром" в односторонньому порядку ухвалив рішення про постачання газу на непідконтрольні українській владі території через газорозподільні станції "Прохорова" і "Платова", розташовані біля зони АТО.

Як наголошується, такі поставки не може бути прийнято і документально оформлено з боку НАК "Нафтогаз". При цьому валютним законодавством України передбачено, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів здійснюються у строк, що не має перевищувати 90 календарних днів.

З ухваленням постанови у разі недобросовісного виконання іноземними партнерами своїх зобов'язань за міжнародними угодами або неможливості виконання зазначених зовнішньоекономічних операцій у встановлені терміни внаслідок підтверджених обставин непереборної сили зазначені операції не вимагають продовження строків розрахунків.

Нагадаємо, "Нафтогаз" відмовився оплачувати обсяги газу, які нібито постачаються "Газпромом" на неконтрольовані території, і перейшов на авансову оплату російського газу малими партіями по $15 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram