ГоловнаЕкономікаДержава

Протестувальники-шахтарі вважають, що вирішити їх проблеми зможе тільки президент України

Волинець заявив про мільярдний борг держави

Протестувальники-шахтарі вважають, що вирішити їх проблеми зможе тільки президент України
Фото: www.dyvys.in

Шахтарські профспілки хочуть домогтися зустрічі з президентом України Петром Порошенком. Вони вважають, що тільки він може допомогти вирішити їхні проблеми з поверненням державних дотацій і боргами із зарплати.

Про це повідомив "Українські новини" заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Валерій Мамченко.

"Для нас дуже важливо зустрітися з президентом. У нас таке відчуття, що він не розуміє, не доносять йому проблему. А ми бачимо, як її можна вирішити без шкоди для економіки. Разом з міністерством, керівниками підприємств, профспілками, науковими спеціалістами треба провести нараду і вирішити, що і як робити. Можливо, президент вважає, що ми хочемо більше, ніж нам потрібно. Нас також звинувачують у тому, що ми чиїсь інтереси відстоюємо. Це просто смішно. Необхідно, щоб глава держави сам зробив висновки", - зазначив Мамченко.

За словами голови Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайла Волинця, за грудень 2014 року шахтарям ще не виплатили 200 млн грн, борг за січень 2015 становить 350 млн грн, за лютий - 450 млн грн. "Ситуація тільки погіршуватиметься - держпідтримки немає, реалізація вугілля триває дуже слабо, зупиняються блоки ТЕС", - зазначив він.

Після зустрічі представників НПГУ і ППВП з Володимиром Демчишиним лідери профспілкових об'єднань по-різному охарактеризували її результати. Голова НПГУ Михайло Волинець заявив, що "міністр вкотре зайнявся обіцянками. Гірники чують їх уже не вперше, а тому обурені бездіяльністю посадової особи. Червоноградці, так само, як і волиняни, досі страйкують. Таким чином вони хочуть привернути увагу громадськості до факту розвалення енергетичного комплексу країни, непрофесійних дій керівництва Міненерговугілля".

Водночас голова ППВП Віктор Турманов зазначив, що після періоду повного нерозуміння та ігнорування проблем галузі розмова з міністром енергетики був "предметною", за її результатами ухвалено рішення про перерахування 200 млн грн. для погашення заборгованості із зарплат за грудень. Ці кошти давно виділені, але через процедурні питання ніяк не могли дійти до одержувачів.

Турманов також зазначив, що глобальне вирішенню проблеми могло б допомогти підвищення ціни на вугілля, вироблене українськими шахтарями. "Ми зараз реалізовуємо видобуте вугілля по 1100 грн. Підняти ціну можна, але це треба закріпити на рівні Енергоринку, а він не ухвалює такі рішення. У нас сьогодні пливуча ціна. Вугілля з Росії або ПАР у перерахуванні на гривню коштує 2200-2500 грн. за тонну. Але ми ж не можемо підняти ціну до цього рівня, у нас його просто не братимуть", - зазначив глава профспілки.

Раніше Волинець повідомив, що мінімальна ціна українського вугілля має становити 1500 грн. за тонну, тоді як у тарифі теплової генерації його ціну закладено вдвічі меншу, через що енергетики не можуть оплачувати паливо. Протести охопили 15 вугільних підприємств чотирьох областей України (Донецька, Луганська, Львівська та Волинська).

Зокрема, сьогодні на центральній площі Нововолинська проводили людний шахтарський мітинг, на якому обговорювалося питання, чи варто завтра перекривати міжнародну автотрасу. Представники ініціативної групи у Луцьку з питання селектора спілкувалися з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, який наполегливо просив не вдаватися до таких кроків як перекриття міжнародної траси. Він пообіцяв, що заборгованість за січень погасять у п'ятницю, а залишок за грудень - з понеділка.

Сьогодні шахтарям держпідприємства "Львіввугілля" перерахували 35 млн грн для погашення частини заборгованості з зарплат за січень. Загалом борг лише перед львівськими шахтарями становить майже 190 млн грн. На початку квітня у Києві відбудеться Всеукраїнський з'їзд шахтарів. Планується, що окрім делегатів форуму до столиці прибудуть від 5 до 10 тис. гірників з усіх вугільних регіонів країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram