ГоловнаЕкономікаДержава

Внесок Донбасу у ВВП через війну скоротився до 5,6%

Донецька і Луганська області разом тепер "важать", як одна Харківська

Внесок Донбасу у ВВП через війну скоротився до 5,6%
Обстрелянная шахта <<Комсомолец Донбасса>>
Фото: www.dtek.com

Вклад Донецької і Луганської областей у ВВП України через війну скоротився з 14,9% у 2013 році до 5,6% у 2015 році.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" Нацбанку.

"Протягом 2014 року валова вага цих областей у створенні ВВП суттєво скоротилася через падіння обсягів промислового виробництва як основи формування їхнього валового регіонального продукту. Продовження військових дій на сході України, скорочення завантаження потужностей унаслідок руйнування підприємств і транспортної інфраструктури призвело до суттєвого падіння обсягів промислового виробництва Донбасу. За 2014 рік обсяги промислового виробництва Донецької області зменшилися на 31,5%, Луганської - на 42%", - наголошується в документі.

Також Нацбанк підкреслює, що свою роль зіграло скорочення доступу на окремі зовнішні ринки через погіршення відносин з Росією, у зв'язку з чим деяким метзаводам довелося законсервувати виробництво.

У 2014 році видобуток вугілля скоротився на 35%, зупинилися або працювали не на повну потужність такі великі заводи, як Алчевський меткомбінат, Донецький металопрокатний завод, Донецький електрометалургійний завод, Стахановський завод феросплавів, Авдіївський коксохім, Ясинівський коксохім, Горлівський коксохім, "Стирол", Донецькгірмаш, Донецький енергозавод, Азовмаш, Стахановський вагонобудівний завод, Ясинуватський машзавод.

Вже цього року закрили два цехи ММК ім. Ілліча, Єнакіївський метзавод, "Донецьксталь", планується зупинка одного з цехів "Азовсталі".

"З урахуванням такої динаміки очікується, що далі внесок Донецької та Луганської областей у ВВП України суттєво зменшиться. За оцінками Національного банку, у першому кварталі 2015 року облікова вага цих двох областей у виробництві валового регіонального продукту складе близько 5,6%", - йдеться у звіті.

Приблизно на такому рівні у 2012 році, згідно з даними Держстату, була сама лише Харківська область.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram