ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв виключив зниження тарифів при новій ціні російського газу

Населення влітку платитиме по 7 гривень за кубометр газу

Коболєв виключив зниження тарифів при новій ціні російського газу
Андрій Коболев
Фото: EPA/UPG

Голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв заявив, що падіння ціни на російський газ не приведе до зниження тарифів для населення.

Про це він сказав в ефірі "Радіо Свобода".

"Останнє збільшення ціни, яке ухвалила комісія і яке ми частково підтримуємо (тому що вважаємо, що мало бути ближчим до ринкових цін) все-таки припускає, що середня ціна, яку оплачуватиме споживач, приблизно становитиме 5 тис. грн. Це все одно кардинально менше, ніж та ціна, за якою Україна імпортує газ з будь-якого джерела, тому говорити, чому ціна імпортованого газу зменшується, а ця ціна збільшується - не коректно. Якщо імпортована ціна стане меншою за цю величину, тоді дійсно відбудеться зменшення. Наразі про це говорити зарано", - заявив Коболєв.

На сьогодні російський газ коштує 247,18 долара за тисячу кубометрів, або приблизно 5800 грн за офіційним курсом 23,50 грн/дол. (на 3 квітня). Тобто щоб імпортний газ коштував менш ніж 5000 грн, Україна мусить імпортувати його дешевше ніж по 213 доларів.

Варто зазначити, що в міжопалювальний сезон населення платитиме за газ за повною ставкою 7200 грн за тисячу кубометрів, або 306 доларів.

Нагадаємо,

що ціна на російський газ впала внаслідок загальносвітового зниження цін на нафту. "Харківські угоди", підписані за Віктора Януковича і враховані зараз в угоді між "Нафтогазом" і "Газпромом", передбачають 100-доларову знижку при ціні вище за 333,3 долара. Зараз вона становить близько 348 доларів, відповідно знижка надається в повному обсязі. Якщо вартість російського газу буде меншою за 333,3 долара, знижка складе 30% від такої ціни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram