ГоловнаЕкономікаДержава

Законопроект про конвертацію валютних кредитів потребує доопрацювання, - думка

Екс-нардеп пропонує розподіл збитків між двома сторонами

Законопроект про конвертацію валютних кредитів потребує доопрацювання, - думка
Фото: Макс Левин

"Законопроект про конвертацію валютних споживчих кредитів показав, що влада готова враховувати інтереси простих українців і йти на поступки, проте документ вимагає низки істотних доопрацювань, які стануть компромісом у розв'язанні проблеми між банками, державою і клієнтами фінансових установ", - вважає народний депутат України VI-VII скликань Олександр Дубовий.

Дубовий зазначив, що в теперішньому форматі законопроект практично перекладає навантаження на фінансові установи. Для фінансового сектору таке навантаження не може пройти безслідно - за оцінками експертів, це може принести їм збитки в сумі понад 100 млрд грн, через що кілька банків уже не підтримали цю ініціативу. "У разі прийняття законопроекту кількість установ, які не зможуть повертати депозити, може значно збільшитися", - сказав він.

За словами політика, одним з варіантів цивілізованого виходу з проблемної ситуації міг би стати справедливий розподіл збитків між трьома сторонами: державою, банками і позичальниками. Для цього необхідний переговорний процес, в якому інтереси банків міг би представляти НБУ.

Законопроект №1558-1 був ухвалений у першому читанні 9 квітня цього року і передбачає обов'язкову конвертацію валютних споживчих кредитів у національну валюту за офіційним курсом на дату укладення кредитного договору.

Реструктуризація стосується всіх споживчих кредитів без обмеження суми заборгованості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram