ГоловнаЕкономікаДержава

Оголошення результатів конкурсу на місце голови ДФС затягується через "тіньового фаворита"

Замість Оксани Продан посаду може отримати Роман Насиров

Оголошення результатів конкурсу на місце голови ДФС затягується через "тіньового фаворита"
Оксана Продан
Фото: klichko.org

Неоголошеним переможцем конкурсу за місце глави Державної фіскальної служби (колишнє Міністерство доходів і зборів) стала депутат від "Блоку Петра Порошенка" Оксана Продан. За неї віддали свої голоси більшість членів конкурсної комісії, стверджує джерело LB.ua в уряді.

Водночас, зазначає джерело, зараз відбуваються дії, спрямовані на те, щоб нівелювати або спотворити результати конкурсу та голосування.

"Продан є занадто незалежною кандидатурою, яка не влаштовує деякі центри впливу", - пояснило джерело. За його словами, не всіх влаштовує реорганізація фіскального органу, яку анонсувала Продан. У результаті такої реорганізації ДФС має перетворитися з карального органу в сервісну службу.

"Деяка група осіб активно шукає інформацію, щоби скомпрометувати Продан або знайти підставу відмовити їй (в одержанні посади - ред.)", - повідомило джерело. Раніше народний депутат Віктор Чумак також заявив на своїй сторінці у соцмережі, що в конкурсі на місце голови ДФС "з'явився прихований фаворит". "Тому і конкурс продовжили на тиждень, щоб на Оксану щось негарне знайти", - написав депутат.

За інформацією джерел LB.ua, замість переможця публічного конкурсу на місце голови ДФС готується призначення Романа Насирова, члена депутатської фракції "Блок Петра Порошенка", який займає зараз посаду голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

Як зазначає джерело, ця фігура є компромісною, що задовольняє як сторону екс-губернатора Дніпропетровщини Ігоря Коломойського, який бажає зберегти свій вплив на податковий орган (відомо, що держава висуває до компаній Коломойського вимоги про сплату раніше не сплачених податків на мільярди гривень), так і Банкову.

Нагадаємо, згідно з першим умовами конкурсу, розміщеними на сайті Мінфіну, він мав відбутися 6 квітня, проте терміни підбиття його підсумків неодноразово переносили. 23 квітня відбулася презентація кожного з 11 фіналістів конкурсу, після чого відбулося голосування конкурсної комісії. Підсумки голосування мали оголосити того ж дня або на день пізніше. Про це неодноразово заявляли представники Міністерства фінансів. Однак їх так і не оприлюднили, хоча підрахунок голосів провели.

Оксана Продан була одним з основних кандидатів, які взяли участь у конкурсі. Зокрема вона очолила рейтинг кандидатів за результатами опитування експертів і бізнесменів.

Оксана Продан є головою Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця", була одним з організаторів "Податкового Майдану".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram