ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк оцінив падіння економіки в першому кварталі на рівні 15%

Триває різке спадання українського ВВП.

Нацбанк оцінив падіння економіки в першому кварталі на рівні 15%
Фото: politwiki.org

Національний банк оцінює падіння українського ВВП у першому кварталі в 15%, що приблизно відповідає темпам попереднього кварталу.

Про це йдеться у квітневому макроекономічному та монетарному огляді, оприлюдненому на сайті НБУ.

"Зниження економічної активності в березні залишалося на рівні попередніх місяців (індекс виробництва базових галузей знизився на 20,1% в річному вимірі) у зв'язку зі скороченням споживчого попиту в умовах високої інфляції та відповідного прискорення темпів падіння гуртової та роздрібної торгівлі. Поточні тенденції ІВБГ дають підстави очікувати зниження реального ВВП в 1 кварталі 2015 року на 15% у річному вимірі", - вважають у Нацбанку.

Індекс виробництва базових галузей, який розраховує Нацбанк на підставі даних промисловості, сільського господарства, оптової та гуртової торгівлі, а також будівництва, знизився на 19,6%.

Основними чинниками зниження економічної активності Нацбанк називає знищення інфраструктури та виробничих об'єктів на Донбасі, проблеми із залізничними перевезеннями на сході, скорочення замовлень і оборотних коштів у підприємств, торговельні обмеження Російської Федерації та скорочення купівельної спроможності населення.

Нагадаємо, у 2014 році реальний ВВП знизився на 6,8% порівняно з 2013 роком (у постійних цінах 2010 року). Його номінальне значення склало 1 566,728 млрд гривень (у фактичних цінах, без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і Севастополя).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram