ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін знизив норми споживання газу у квартирах без лічильників

Влада стимулює облгази встановлювати прилади обліку за свої кошти

Кабмін знизив норми споживання газу у квартирах без лічильників
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів у середу вирішив знизити удвічі норми споживання природного газу для громадян, у яких не встановлено лічильники.

Про це на брифінгу сказав в.о. голови Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк.

Для споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі (при цьому мають централізоване гаряче водопостачання), норма знижена з 6 куб. м на людину до 3 куб. м; для приготуванні їжі без підключення до гарячого водопостачання і без газового водонагрівача - з 9 до 4,5 куб. м; для споживачів, які використовують газ як для приготування їжі, так і для підігріву води - з 18 до 9 куб. м на людину.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду пояснив, що таким чином він намагається змусити облгази (які здебільшого контролює Дмитро Фірташ) завершити установку лічильників у населення.

За його словами, із загального обсягу спожитого газу 93% обчислюється спеціальними приладами в домогосподарствах, а 7% - ні. "Однак ці 7% - це 2,5 мільйона громадян, які, як правило, проживають у квартирах і споживають дуже малий обсяг газу", - пояснив він. Яценюк вважає, що зниження норми споживання стимулюватиме облгази до того, щоби встановити лічильники у цих квартирах, щоб реальне споживання не перевищувало нормативне.

"І на цьому дискусія вся завершиться. Скільки в тебе на лічильнику є - за стільки і заплатив", - підкреслив Яценюк.

Нагадаємо, що згідно з новими тарифами на газ, один кубометр для населення з 1 жовтня по 30 квітня коштує 3,6 гривні. При цьому кожен кубометр понад пільгові 200 куб. м на місяць, а також спожитий не в опалювальний сезон газ оплачуватиметься за ціною 7,2 гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram