ГоловнаЕкономікаДержава

СОТ підтвердила, що Росія подала позови до ЄС та України

РФ звинувачує Київ та ЄС у порушенні правил міжнародної торгівлі

СОТ підтвердила, що Росія подала позови до ЄС та України

Світова організація торгівлі підтвердила дані про позови, подані Росією до України і Євросоюзу.

Про це йдеться у прес-релізі на сайті організації.

У повідомленні зазначено, що Росія подала до секретаріату СОТ прохання про консультації, які стосуються антидемпінгового розслідування Києва щодо експорту російського нітрату амонію. Ще один позов було подано проти аналогічних заходів з боку Євросоюзу, застосованих до поставок нітрату амонію і зварних труб.

Напередодні про подання позовів повідомив директор департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку Росії Максим Медведков. На думку Москви, при проведенні розслідування Київ та ЄС порушили правила міжнародної торгівлі. Зокрема, при розрахунку собівартості зазначених товарів застосовувалися енергокоректування, тобто враховувалися ціни на електроенергію всередині не Росії, а третіх країн.

"Тим самим у результаті цих заходів було завдано значної шкоди російським постачальникам", - пояснив Медведков. Він уточнив, що експорт зварних труб з Росії в ЄС практично припинився, а поставки нітрату амонію в 2014 році скоротилися приблизно в 1,5 разу порівняно з 2012 роком.

На початку 2015 року Єврокомісія за підсумками розслідування скасувала антидемпінгові мита на імпорт зварних труб з України та ввела остаточні мита для експортерів з Росії, Білорусі та Китаю.

Україна в липні 2014 року в рамках проміжного перегляду антидемпінгових мит щодо аміачної селітри з Росії підвищила їх з 11,91 до 36,03% і продовжила термін їх дії на п'ять років.

Якщо затребувані Росією консультації не приведуть до врегулювання протягом 60 днів, то Москва може ініціювати створення панелей арбітрів за цими позовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram