ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила законопроект про збільшення доходів від судового збору

Депутати виконали один із "маяків" МВФ

Рада ухвалила законопроект про збільшення доходів від судового збору

Верховна Рада ухвалила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", розроблений на виконання меморандуму з МВФ. Один із пунктів кредитної програми з фондом передбачає, що Україна мусить ухвалити закон про виборче підвищення судового збору, що має забезпечити подвоєння доходів від збору.

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту №2862 проголосували 229 депутатів при мінімально необхідних 226.

Його норми скасовують звільнення Міністерства фінансів, Пенсійного фонду, Національного банку та Антимонопольного комітету від сплати судового збору. При цьому перед голосуванням внесено поправки, згідно з якими з законопроекту вилучено всі норми, які стосуються підвищення судового збору для фізичних осіб.

Відповідно до законопроекту, ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру юридичною особою становить 1,5% від ціни позову. При цьому за внесеною міністром юстиції Павлом Петренком поправкою, вказана ставка за подання до суду заяви юридичною особою у господарських справах становить не менше ніж 1% ціни позову або не більше ніж 150 розмірів мінімальної заробітної плати.

За розрахунками авторів законопроекту, прогнозована сума надходжень до держбюджету від сплати судового збору протягом календарного року після набуття пропонованим законом чинності становитиме 2,6 млрд гривень.

Нагадаємо, що перший перегляд кредитної програми МВФ відбудеться на початку червня, і до цього часу Україна мусить виконати всі умови, необхідні для отримання нового траншу. Головна з них - реструктуризація зовнішніх кредитів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram