ГоловнаЕкономікаДержава

Україна почала виходити з кризи, - Яресько

Голова Мінфіну звинуватила в проблемах України комунізм і відсутність реформ.

Україна почала виходити з кризи, - Яресько
Фото: Макс Требухов

Голова Мінфіну Наталія Яресько стверджує, що Україна почала вибиратися з дна кризи. Про це вона заявила на восьмому Київському безпековому форумі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми поступово, але впевнено виходимо з етапу кризи. Криза не є результатом однієї події чи дій однієї людини. Це результат 73 років комунізму, 23 років неповних реформ. Ми маємо чіткий план, що ґрунтується на 4 ключових пунктах: макростабілізація, поліпшення ситуації з боргом, реальні інвестиції в реальну економіку і фундаментальні зміни в бізнес-середовищі", - сказала вона.

Яресько наголосила, що важливу роль зіграла нова програма з Міжнародним валютним фондом, за рахунок якої вдалося наростити резерви вдвічі і стабілізувати курс гривні.

Водночас глава Мінфіну зазначила, що розмір боргу залишається надмірним і уряд не має наміру просто перекласти цю проблему на майбутні покоління, а пропонує приватним кредиторам зменшення боргу і відсотків за нього. Ці плани України підтримують МВФ, Сполучені Штати й інші партнери, додала вона.

Вона зазначила, що до вересня заплановано також представити проект радикальної реформи податків, спрямований на розширення податкової бази, вихід економіки з тіні, велике навантаження на багатих і ліквідацію податкових ям і контрабанди. З 1 жовтня заплановано змінити рентну політику в країні.

Нагадаємо, згідно з офіційною статистикою, промислове виробництво за перші місяці цього року скоротилося більш ніж на 20%, експорт та імпорт товарів і послуг упав більш ніж на 30%, реальна зарплата скоротилася на 20%, інфляція перевищила 40%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram