ГоловнаЕкономікаДержава

"Укртрансгаз" підписав з Угорщиною договір про віртуальний реверс газу

Україна пригрозила "Газпрому" скаргою в Єврокомісію.

"Укртрансгаз" підписав з Угорщиною договір про віртуальний реверс газу
Фото: utg.ua

"Укртрансгаз" й угорський газовий оператор FGSZ 29 травня підписали договір про об'єднання транскордонних газопроводів (договір про інтерконектор, interconnection agreement) між Україною та Угорщиною, який дозволяє здійснювати віртуальний реверс. Про це повідомила прес-служба "Нафтогазу України".

"Договір стосується всіх газопроводів, які перетинають українсько-угорський кордон, і повністю відповідає енергетичному законодавству ЄС. У цьому сенсі це перша така угода між "Укртрансгазом" і оператором ГТС сусідньої країни Євросоюзу. Згідно з наміром Європейської комісії, ця угода буде слугувати зразком для інших договорів про інтерконектор між операторами ГТС країн-членів Євросоюзу й "Укртрансгазом", - зазначають у прес-службі НАК.

Потужність інтерконектора в напрямку Угорщини становить 26 млрд куб. м на рік, у напрямку України - 6,1 млрд куб. м на рік.

"Підписана угода - перший крок до налагодження повноцінної співпраці "Укртрансгазу" з операторами сусідніх ГТС", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у НАК, сьогодні "Укртрансгаз" не може повноцінно співпрацювати з операторами суміжних ГТС країн членів-ЄС через поточну схему взаємодії з ВАТ "Газпром". Ця схема утворилася в радянський час і не відповідає сучасному законодавству Енергетичного співтовариства, членом якого є Україна. Зокрема "Газпром" не надає українській стороні так званих шипер-кодів, або інформації про окремі партії газу, який транспортують територією України. На газовимірювальних станціях на західному кордоні України весь обсяг газу передається компанії Gazprom Export - дочірньому підприємству "Газпрому". Після цього "Газпром" передає газ сусіднім з Україною операторам ГТС, розкриваючи їм шипер-коди.

Так "Газпром" узяв на себе низку важливих функцій оператора ГТС, що є порушенням європейського енергетичного законодавства, оскільки створює обмеження для повноцінної співпраці між операторами сусідніх країн на території Енергетичного співтовариства, - кажуть у "Нафтогазі".

Підписання договорів про об'єднання з європейськими операторами є першим необхідним кроком для приведення відносин з ними у відповідність до норм європейського законодавства. Для того, щоб співпраця між суміжними операторами стала повноцінною, "Газпром" повинен надати "Укртрансгазу" інформацію про потоки газу територією України до Європи (шипер-коди).

"Ми розраховуємо на те, що "Газпром" виконає вимоги європейського законодавства і надасть цю інформацію. Якщо цього не відбудеться, ми розглядаємо можливість подати офіційну скаргу в генеральний директорат Єврокомісії з питань конкуренції, який вже проводить антимонопольне розслідування з приводу дій "Газпрому", - заявив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Аналогічні угоди Україна планує підписати з Польщею, Словаччиною та Румунією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram