ГоловнаЕкономікаДержава

Демчишин: до опалювального сезону потрібно 2,5 млн тонн вугілля і 19 млрд кубометрів газу

Міністр оптимістично налаштований перед зимою 2015-2016 років.

Демчишин: до опалювального сезону потрібно 2,5 млн тонн вугілля і 19 млрд кубометрів газу
Фото: kmu.gov.ua

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що до опалювального сезону Україна планує накопичити на складах 2,5 млн тонн вугілля (1,5 млн газової групи, 1 млн антрацитної) і 19 млрд кубометрів газу. Про це він сказав на брифінгу в уряді.

На сьогодні на складах є близько 1,1 млн тонн вугілля обох типів. Міністр упевнений, що завдання - накопичити достатній обсяг вугілля - цілком реальне. Марку Г планують купувати виключно на внутрішньому ринку, марку А - у різних джерел, у тому числі в підприємств, які розташовані на окупованій території, а також у країнах далекого зарубіжжя.

Демчишин наголосив, що Україна вже менше залежить від антрацитового вугілля порівняно з тим, що було. Якщо раніше співвідношення марки Г і марки А становило 50 на 50, то сьогодні - 70 на 30.

По газу потрібно досягти обсягу в 19 млрд кубометрів, додав міністр. На сьогодні там є 10,68 млрд кубометрів. Він підкреслив, що з нинішніми темпами закачування 70 млн кубометрів на добу і за умови достатнього фінансування це не буде проблемою.

"Закупівля газу проводиться досить активно, по 70 млн щодня закачуємо у сховища. Газ надходить із двох напрямків: і з Росії, і реверсно. Обсяги приблизно порівнянні. З реверсного напрямку дещо більше. Пропорції - 55 на 45. Частина газу, який видобувають на українській території, в Україні, також закачують у сховища. Видобуваємо щодня ми приблизно 53-55 млн куб. м. Споживаємо менш ніж 40", - заявив він.

Демчишин зазначив, що 19 млрд кубометрів - це об'єм із запасом, оскільки минулу зиму Україна почала взагалі з 15 млрд кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram