ГоловнаЕкономікаДержава

Мін'юст усе ще не знає реальних власників українських компаній, - юристи

Нова форма звітності (Форма №4) із зазначенням кінцевих власників виявилася неефективною.

Мін'юст усе ще не знає реальних власників українських компаній, - юристи
Фото: korrespondent.net

Хоча Мін'юст розробив, а Верховна Рада прийняла в жовтні 2014 року закон №1701-VII про розкриття реальних власників українських компаній, вони досі можуть залишатися анонімними. Про це йдеться у блозі Андрія Яницького "Форма №4. Імітація реформ від Мін'юсту".

Автор запитав у юристів Sayenko Kharenko Олександра Миколайчика і Михайла Гринишина про ефективність нової форми звітності. Виявилося, що "публічне розкриття кінцевих власників компаній безпосередньо залежить від бажання останніх, а не наявності нової Форми 4 чи факту її подання".

"Беручи до уваги той факт, що юридична особа не зобов'язана подавати, а державний реєстратор не уповноважений перевіряти документи, що підтверджують зв'язок кінцевого власника з юридичною особою або факт відсутності кінцевого власника, розкриття залишається на розсуд самих компаній та їхніх власників", - пишуть юристи.

Якщо власник не забажає бути розкритим, його компанія зможе подати реєстратору Форму №4 із зазначенням підставної особи або особи, яка стверджує, що компанія не має кінцевого бенефіціарного власника.

Крім того, компанії не несуть реальної відповідальності за нерозкриття кінцевих власників.

"Адміністративної відповідальності за неподання Форми №4 можна уникнути подачею "порожньої" форми, а можливість притягнення до кримінальної відповідальності за подачу завідомо неправдивих відомостей з низки причин є далекою", - зазначають юристи Sayenko Kharenko.

Нагадаємо, LB.ua повідомляв про проблеми в роботі державних реєстраторів через нову Форму №4.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram