ГоловнаЕкономікаДержава

Ринок нерухомості в очікувані кращих часів

Сім’я інженера Володимира з Миколаєва планує продати своє житло та переїхати у столицю. Плани родини псує ринок нерухомості, адже ціни у доларах, на які досі орієнтуються українці, різко впали. Дивитися двокімнатну квартиру за 40 тисяч доларів у не найгіршому районі "міста кораблів" тепер ніхто не хоче, адже сьогодні за таку суму можна придбати двокімнатну "хрущовку" у Києві. Покупці і продавці Миколаєва вже не знаходять спільну мову не лише через "валютні гойдалки", ще одна причина - прифронтова зона.

Фото: operkor.wordpress.com

Втримати ціни

На вторинному ринку нерухомості вже другий рік поспіль панує затишшя. Кількість угод так і не досягла рівня 2013 року, адже і покупці, і продавці зайняли вичікувальну позицію.

"Збирався продавати свою однокімнатну квартиру, але у доларах за три роки житло знецінилося практично на третину. Тим більше купівельна спроможність людей різко впала, що ж продавати за безцінь? Краще почекати", - ділиться міркуваннями киянин Віктор.

Сьогодні угоди на вторинному ринку укладаються лише тоді, коли людям або вкрай необхідно купити житло, і вони мають для цього заощадження, як у випадку з більш заможними переселенцями, або коли власники житла поспішають продати нерухомість, наприклад, у зв’язку з виїздом за кордон.

"Зараз продається те житло, яке виставили за привабливою ціною, або те, де продавці готові торгуватися та значно знизити ціну", - підкреслює Едуард Бразас, директор відділу агентських послуг АН "Сітікон" та аналітик Асоціації фахівців з нерухомості.

За низької активності на ринку ціни у валюті на не нове житло продовжують падати. З початку року вторинна нерухомість в середньому подешевшала на 6,7%, зокрема у травні на 0,6% - до 1637 доларів за "квадрат". Цікаво, що у минулому місяці знизилася середня ціна квадратного метра на вторинному ринку навіть у гривні – з 36 644 метра до 35 075 гривні, хоча з початку року гривневі ціни, за даними порталу "Столична нерухомість", "підскочили" на 26,4%.

Найпопулярнішим серед покупців, як і раніше, лишається бюджетний сегмент, в якому укладається до 90% від загальної кількості угод, мова йде про одно- та двокімнатні квартири вартістю до 60 тисяч доларів.

Різке падіння курсу гривні надихнуло деяких учасників ринку проводити паралелі з 2008 роком, коли долар також різко подорожчав, а ціни на житло обвалилися. Однак чутки про появу наддешевого житла у столиці цьогоріч не справдилися. Вартість житла у новобудовах у 2014 році та на початку 2015 впевнено зростала, що дозволило втримувати ціни на квадратні метри і власникам "вторинки".

Середній рівень знижок під час торгу у 2013-2015 роках залишався приблизно на однаковому рівні, становивши, за даними АСНУ, 6,3%, 6,9% та 6,5% від початкової вартості житла відповідно. В найближчі місяці середня ціна квадратного метру може незначно просісти, але різкого падіння цін чекати не варто, оскільки ціни у новобудовах істотно не знижуються.

Популярний "економ"

Первинний ринок дещо втратив свою привабливість для населення першою чергою через різке зростання цін на квартири у гривні. За останній рік вартість "квадрату" у новобудовах виросла більш ніж на 60% у національній валюті. Особливо бояться люди вкладати кошти у нерухомість на початкових етапах будівництва.

"У першому кварталі 2015 року девелопери зафіксували 50-60% зниження обсягів продажів на об’єктах, що перебувають на початковому етапі будівництва, порівняно з показниками листопада-грудня 2014 року", - йдеться у звіті компанії CDS.

Житло в перші місяці цього року українці купували переважно у будинках на завершальних стадіях будівництва або вже зданих в експлуатацію. Переважно це були так звані інвестиційні угоди, коли люди вкладали гроші в квадратні метри з метою збереження своїх заощаджень, в тому числі забираючи вклади із банків.

Фото: botanic.net.ua

Та все-таки кількість угод на ринку нового житла, як і на вторинному ринку, залишалася на дуже низькому рівні - дві-три сотні угод порівняно із тисячею і більше угод в у 2012-13 роках.

"Слід окремо виділити попит з боку переселенців зі східних регіонів, завдяки яким рік тому істотно виріс ринок оренди, а цього року змогли заробити забудовники житлових проектів, причому не тільки столиці, але і Київської області", - відзначає Марина Крестиніна, голова консалтингу та аналітики відділу послуг у сфері нерухомості EY. За її словами, на кінець березня ціна на житло економ-класу у Києві коливалася від 18 до 25 тис. грн за кв.м, бізнес-класу - від 30 до 40 тис. грн, і преміум-класу близько 50-55 тис. грн.

Потенційні покупці у пошуках дешевших або кращих варіантів все частіше звертають увагу не лише на столичні житлові комплекси, а і на квартири в Ірпені, Вишгороді, Боярці, Бучі, Коцюбинському та інших містах та селищах в радіусі 30 км навколо Києва, де можна знайти нерухомість вартістю від 7,5 тис. грн за квадрат .

Київські забудовники намагалися вплинути на попит і знижували гривневі ціни на квартири на 3-5 % у квітні-травні, однак невдало. Частіше забудовники привертають увагу клієнтів акціями та знижками за умови 100% оплати.

Ще однією з неприємних тенденцій першого півріччя на ринку нерухомості стала загроза перенесення термінів здачі будинків в експлуатацію, або і повна зупинка будівництва. "Лише офіційно нас попередили про зсунення строків здачі на півроку. На жаль, нема впевненості, що будинок здадуть і у цей термін", - каже майбутня власниця квартири у ЖК "Молодіжна ініціатива" киянка Ірма.

Регіони на паузі

Ринки нерухомості в регіонах також не особливо жваві. Кількість угод в містах-мільйонниках, як і в столиці, коливається в межах кількох сотень, каже експерт компанії SV Development Сергій Костецький. Цінова політика забудовників різних обласних центрів відрізняється. Активно розвиваються ринки туристичних міст - Львова та Одеси, в яких ціна квадратного метра може перевищувати тисячу доларів.

Більше 700 доларів просять за квадратний метр в Харкові та Дніпропетровську, недешеве житло в обласних центрах прикордонних областей Західної України - Луцьку та Ужгороді - також близько 700 доларів. Цілком закономірно різко подешевшала нерухомість Донецька.

Робити якісь конкретні прогнози стосовно розвитку подій на ринку в умовах війни та економічної нестабільності непросто. Очевидно, що як на столичному ринку, так і в регіонах особливої активності не спостерігатиметься, особливо це стосуватиметься областей, в яких розгортаються воєнні дії та, імовірно, близьких до них регіонів.

"Кількість угод з часом, можливо, зростатиме, за роки півтора сягнувши позначки у 500 угод на місяць, але однозначно у короткостроковій перспективі на кілька тисяч угод в місяць не вийти… Хто ж буде купувати нерухомість, якщо у людей немає грошей?" - резюмує Костецький.

Ольга ДубенськаОльга Дубенська, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram