ГоловнаЕкономікаДержава

Росія передумала припиняти транзит газу через Україну після 2019 року

Міллер поскаржився на неприйнятні умови з боку "Нафтогазу"

Росія передумала припиняти транзит газу через Україну після 2019 року
Фото: EPA/UPG

Росія більше не каже, що транзит газу через Україна буде зупинено після 2019 року, коли закінчується контракт.

"Коли контракт буде закінчуватися, ми відповідні переговори з нашими українськими партнерами щодо транзитного контракту проведемо. У нас з цього питання є пряме доручення президента Володимира Путіна", - сказав у п'ятницю на прес-конференції голова "Газпрому" Олексій Міллер.

Місяць тому міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що Росія з великою ймовірністю відмовиться від транзиту газу через Україну після 2019 року на користь інших, поки що не побудованих газопровідних маршрутів, і що нинішній транзитний контракт продовжуватися не буде.

Міллер стверджує, що насправді питання транзиту залежить від самої України, яка зараз вимагає підвищити ставку з 2,7 долара/тис. куб. м на 100 км до 5 доларів/тис. куб. м на 100 км.

"Кажуть - є підступний план "Газпрому" з припинення транзиту газу через Україну, давайте внесемо ясність. Є контракт на транзит через територію України до кінця 2019... Є активна, або, я б сказав, непримиренна позиція України внести в цей контракт неприйнятні для нас умови", - сказав Міллер.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" раніше повідомляла, що планує впровадити в газовий контакт з "Газпромом" нову систему формування тарифу на транзит російського газу - RAB (в українському перекладі "стимулюючий тариф" або "регуляторна база активів"), яка дозволить підвищити оплату транзиту в 1,5 разу.

Крім того, в Стокгольмський арбітраж подано позов з вимогою переглянути транзитний контракт з Росією. Він включає в себе чотири вимоги: визнати, що права і обов'язки "Нафтогазу" за контрактом на транзит газу в 2009-2019 роках підлягають передачі "Укртрансгазу"; змінити контракт на транзит газу відповідно до енергетичного і антимонопольного законодавства України та Європейського Союзу; зобов'язати "Газпром" виплатити "Нафтогазу" 3,2 млрд доларів за ненадані для транзиту обсягів газу; визнати, що транзитний тариф повинен бути переглянутий.

Попередня сума вимог за цим позовом - 10 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram