ГоловнаЕкономікаДержава

Україна під'єднає ХАЕС до європейської енергосистеми

Міненерго придумало, де знайти гроші на добудову атомної станції

Україна під'єднає ХАЕС до європейської енергосистеми
Хмельницкая АЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Міненерговугілля збирається підключити другий енергоблок Хмельницької атомної електростанції до європейської енергосистеми ENTSO-E.

Про це йдеться в постанові уряду №671 від 15 червня, якою дозволено початок пілотного проекту "Енергетичний міст Україна-ЄС".

Він полягає у розвитку інфраструктури міждержавних електромереж, інтеграції об'єднаної енергетичної системи України з ENTSO-E та видачі потужностей другого енергоблоку ХАЕС для передачі електроенергії в країни Євросоюзу.

Гроші від експорту мають використати для добудови третього і четвертого енергоблоків ХАЕС.

Нагадаємо, у квітні цього року повідомляли, що Україна планує від'єднати три блоки Бурштинської ТЕС (власник - ДТЕК) від європейської енергосистеми ENTSO-E для покриття дефіциту потужності в енергосистемі України. Бурштинська ТЕС має 12 блоків, з 2002 року вона відокремлена від об'єднаної енергосистеми України і працює у складі "Бурштинського острова", паралельно з європейською системою ENTSO-E.

Хмельницька АЕС розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працюють два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (під'єднані у 1987 і 2004 роках). Основне призначення станції - покриття дефіциту електричних потужностей у західних областях України.

2010 року Україна і Росія підписали угоду про добудову ХАЕС. Російський "Атомстройэкспорт" як підрядник мав побудувати на ХАЕС два реактори типу ВВЕР-1000. Тоді планували, що будівництво завершитися у 2015-2016 роках. Однак у вересні 2014 року Недашковський звинуватив "Атомстройэкспорт" у зриві договору, а в грудні повідомив, що Україна почала його денонсацію.

Замість росіян участь у добудові ХАЕС повинен узяти чеський конгломерат Skoda.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram