ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв допускає проведення нових газових переговорів у липні

Україна розраховує досягти домовленості про відмову від принципу "бери і плати"

Коболєв допускає проведення нових газових переговорів у липні
Фото: Макс Требухов

Наступний раунд тристоронніх газових переговорів між Україною, Росією і Європейським союзом може відбутися в липні.

Про це голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив в ефірі "5 каналу".

"Ми сподіваємося, що наступний раунд відбудеться, можливо, ще в липні... Не хотілося б тягнути до вересня. Але до кінця вересня потрібно домовитися", - підкреслив глава "Нафтогазу", якого цитує РБК-Україна.

При цьому Коболєв упевнений, що переговори в будь-якому випадку відбудуться.

"Я думаю, вони (газові переговори, - ред.) відбудуться. Питання: коли? Це буде в цьому місяці, у вересні? У серпні їх не буде", - сказав він.

Він зазначив, що за підсумками переговорів сторони мають узгодити всі умови нового газового пакета: термін дії, ціна, умови постачання, умови передоплати. "Що також дуже важливо - це точки постачання. Все це повинно бути в новому пакеті", - додав Коболєв.

Голова "Нафтогазу" також прокоментував відмову "Нафтогазу" закуповувати російський газ. "Це технічна дія, яка стала результатом небажання "Газпрому" погодитися на нові контрактні умови, які за допомогою Європейської комісії ми хотіли узгодити", - заявив Коболєв.

Однак він нагадав, що ситуація схожа з минулим роком. Тоді Україна і Росія завершили переговори 16 червня, а угоду щодо газу було підписано 30 жовтня 2014 року. Весь цей час Україна не купувала російський газ.

За словами Коболєва, на наступних переговорах Україна розраховує досягти домовленості про відмову від принципу "бери і плати" та укласти повноцінну угоду про умови постачання.

Нагадаємо, 30 липня у Відні пройшли тристоронні переговори щодо газу між Україною, Росією та Європейським союзом, які не дали результатів.

Після закінчення переговорів "Нафтогаз" заявив, що припиняє закупівлю газу у "Газпрому".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram