ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко впевнений, що РФ продовжить транзит газу через Україну після 2019 року

Президент розраховує на продовження контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом"

Порошенко впевнений, що РФ продовжить транзит газу через Україну після 2019 року
Фото: www.gazprom.com

Президент Петро Порошенко впевнений у продовженні транзиту російського газу через Україну після 2019 року і допускає варіант закупівлі його для європейських споживачів на українсько-російському кордоні.

Про це він заявив на спільній прес-конференції з президентом Болгарії Росеном Плевнелієвим у Києві, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Упевнений, що транзит через Україну і транзитну угоду між "Нафтогазом" і "Газпромом" після 2019 року теж продовжать, оскільки альтернативи ні економічної, ні будь-якої розумної іншої не існує", - сказав Порошенко.

Він також підкреслив важливість забезпечення енергетичної безпеки Європейського Союзу.

"Можу запевнити вас, що будь-які проекти в обхід України роблять у Європі газ дорожчим, а отже, ціни неконкурентні... Ми ніколи на це не підемо. Україна зацікавлена у довгострокових, на ринкових принципах і ринкових цінах, забезпеченні енергетичної безпеки Євросоюзу. Я не виключаю, що якщо цього не буде і ми домовимося з ЄС, тоді купуватимемо газ для всієї Європи на українсько-російському кордоні і це дозволить позбавити кого-небудь монополізму", - зазначив президент.

Порошенко також зазначив перспективи використання для поставок газу в Європу сховищ газу в Болгарії та Україні.

Нагадаємо, Росія більше не говорить, що транзит газу через Україну зупиниться після 2019 року, коли закінчується чинний контракт. Зокрема, глава російського газового монополіста "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після закінчення контракту з Україною у 2019 році проведуть нові переговори. "У нас із цього питання є пряме доручення президента Володимира Путіна", - зазначив Міллер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram