ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" сподівається підписати газову угоду з Росією у вересні або жовтні

Україна повинна до холодів закачати під землю 6 млрд кубометрів газу.

"Нафтогаз" сподівається підписати газову угоду з Росією у вересні або жовтні
Андрій Коболев
Фото: EPA/UPG

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв розраховує на підписання тристоронньої газової угоди з Росією та ЄС про умови постачання газу в Україну у вересні або жовтні. Про це він заявив на засіданні антикризового енергетичного штабу.

"Щодо тристоронніх переговорів триває процес домовленостей про наступний раунд. Минулого разу у Відні ми, на жаль, не змогли досягти взаєморозуміння з нашими російськими колегами про терміни дії нового договору, про формат, про рівень зобов'язань. Я сподіваюся, що ми зможемо вирішити ці проблеми протягом серпня і у вересні або жовтні підписати угоду, яка як і в минулому році дозволить нам пройти наступний осінньо-зимовий сезон", - сказав Коболєв.

За його словами, ця угода має бути тристоронньою і покривати час усього осінньо-зимового періоду до кінця першого кварталу включно. Також Україна наполягає на тому, щоб в угоду було внесено формулу справедливого ціноутворення.

Коболєв також повідомив, що станом на 2 серпня Україні вдалося накопичити в підземних сховищах газу в обсязі 13 млрд кубічних метрів. "Цього рівня не достатньо для проходження опалювального сезону, оскільки ми плануємо вийти на кінець жовтня з цифрою, близькою до 19 млрд кубіческіхз метрів. Головним обмежувальним фактором, який існує в системі, це фінансування. У нас немає можливості реалізувати державну гарантію в обсязі 1 млрд доларів США для створення спеціального резервного фонду газу, що обмежує наші можливості щодо імпорту газу", - розповів Коболєв.

Він зазначив, що за рахунок інших заходів "Нафтогаз" планує додати в сховища 1,5 млрд кубометрів газу. Якщо це вийде, компанія розраховує повернутися до графіку.

Нагадаємо, попередній раунд тристоронніх газових переговорів представників України, Росії та Європейської комісії завершився безрезультатно. Сторони не підписали ніяких документів і не погодили жодне з питань.

Після цього Україна припинила імпорт газу з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram