ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін виділив 44,7 млн грн на боротьбу з АЧС

Також зареєстровано кримінальне провадження щодо порушення ветеринарних правил

Кабмін виділив 44,7 млн грн на боротьбу з АЧС
Фото: Надано авторами

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив перевірити всі підприємства країни, які займаються розведенням свиней, у зв'язку зі спалахом африканської чуми свиней (АЧС).

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як повідомив заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Олександр Вержиховський, уряд підтримав ініціативу перерозподілу видатків бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства на 2015 рік.

"На заходи з профілактики та ліквідації АЧС буде направлено 44,7 млн грн", - зазначив Вержиховський. За його словами, також заплановано зустрічі з представниками ЄБРР та фахівцями FAO щодо надання допомоги у проведенні заходів з профілактики та ліквідації АЧС.

Вержиховський зазначив, що в єдиному реєстрі кримінальних справ зареєстровано кримінальне провадження за статтею 251 (порушення ветеринарних правил). "Санкції за цією статтею досить серйозні", - сказав він.

Нагадаємо, 28 липня випадок АЧС було зафіксовано на агрокомбінаті "Калита" (Київська область). Комбінат оцінює свої збитки на суму близько 200 млн грн. Це перший спалах на промисловому виробництві.

В Україні з 2012 року зареєстровано 32 випадки АЧС (16 - домашні свині, 16 - дикі кабани) у Запорізькій, Луганській, Чернігівській, Сумській, Київській, Житомирській та Рівненській областях.

На початку 2015 року ЄБРР і FAO повідомили про намір виділити $450 тис. на фінансування консультацій з питань запобігання поширенню АЧС для виробників свинини в Київській та Полтавській областях.

Африканська чума свиней - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається при прямому контакті хворих та здорових тварин, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від АЧС немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram