ГоловнаЕкономікаДержава

Україна відновила імпорт електроенергії з Росії

Кризова ситуація в енергосистемі змусила повернутися до контракту.

Україна відновила імпорт електроенергії з Росії
Фото: EPA/UPG

6 серпня Україна знову почала імпортувати електроенергію за контрактом з російською "Интер РАО".

Про це пише російський "КоммерсантЪ" з посиланням на джерело в галузі.

Закупівлю електрики за контрактом з РФ звели практично до нуля навесні цього року.

Однак наприкінці липня від обстрілів бойовиків постраждало обладнання двох ТЕС на Донбасі, що створило кризову ситуацію в енергосистемі.

У зв'язку з цим Україна мусила купувати російську електроенергію в рамках угод про паралельну роботу та аварійну роботу енергосистем, а не за комерційним контрактом, укладеним у грудні 2014 року "Укрінтеренерго" і "Интер РАО". Така електроенергія коштує дорожче від планових постачань.

Учора ж Україна знову почала імпортувати енергію за контрактом з "Интер РАО", щоб не переплачувати за аварійні поставки.

Як зазначає видання, якщо Україна відновлює контрактний енергоімпорт, то можуть знову виникнути питання про розрахунки за перетоки з РФ у "ДНР" і "ЛНР". Окрім того, комерційні постачання в Україну можуть спричинити вимоги знизити ціну постачань у Крим. На початку року вони відбувалися за ціною 2,99 руб. за 1 кВт-год, що нижче від гуртового ринку України, але відмова Києва від імпорту енергії з Росії дозволила Україні домогтися підвищення тарифу з липня до 3,42 руб. за 1 кВт-год.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram