ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін виклав презентацію податкової реформи

Пропонується знизити ренту на видобуток газу і посилити трансферне ціноутворення

Мінфін виклав презентацію податкової реформи
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів підготувало презентацію напрацювань з податкової реформи.

Документ оприлюднено на сайті Мінфіну. До розробки проекту податкової реформи, як наголошується, залучені представники громадськості, бізнес-асоціацій, українські та іноземні експерти. Зокрема, реформу готує радник міністра фінансів, колишній міністр фінансів і "батько" податкової реформи в Словаччині Іван Міклош. Він заявив, що реформа повинна бути відносно фіскально нейтральною протягом першого року, але при цьому створити передумови для відчутного економічного зростання, притоку інвестицій, створення нових робочих місць та покращення умов для підприємницької діяльності.

У презентації, зокрема, міститься пропозиція знизити ставки ренти при комерційному видобутку газу з 55% до 29% (при глибині свердловини до 5 км) і з 28% до 14% (при більшій глибині свердловини) з 1 жовтня 2015 року. Мінфін також пропонує ввести ще більш знижені ставки ренти при видобутку газу - 20% і 10% (залежно від глибини свердловини) з 2018 року. За задумом відомства, разом зі зниженням ренти з 1 січня 2018 року почне діяти надбавка до податку на прибуток для видобувачів газу. Також планується впровадження авансової оплати цієї надбавки до податку на прибуток.

Крім того, пропонується запровадити п'ятирічний графік поступового наближення ставок акцизного податку до європейського рівня. Повинна бути впроваджена також автоматична щорічна індексація ставок акцизного податку, виражених у гривні.

Серед змін, які опрацьовує відомство, також консолідація положень Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування нафтопродуктів та інших речовин, що використовуються як сировина в хімічній промисловості.

Мінфін пропонує запровадити систему контролю над сплатою акцизного податку при виробництві та обігу пального шляхом застосування акцизної накладної.

У міністерстві вважають, що також необхідно змінити механізми розрахунку і стягнення акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним (щоб усунути можливості з мінімізації податкових зобов'язань).

За задумом відомства, мають бути звільнені від оподаткування операції з реалізації тютюнових відходів, що підлягають знищенню.

Поряд з цим, Мінфін пропонує скасувати поріг для операцій, які підпадають під контроль у сфері трансфертного ціноутворення.

Мінфін також пропонує в рамках податкової реформи скасувати верхню межу штрафів за ненадання документації щодо трансфертного ціноутворення і деталізувати вимоги до такої документації для внутрішньогрупових послуг. Крім цього, Мінфін пропонує ввести додаткові вимоги до розкриття інформації для великих груп компаній відповідно до правил Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

У сфері трансфертного ціноутворення для великого бізнесу Мінфін пропонує скасувати спеціальні правила для біржових товарів, а для малого бізнесу - скасувати вимоги до підготовки документації з трансфертного ціноутворення.

У частині документації з трансфертного ціноутворення Мінфін пропонує збільшити поріг частки володіння для визначення пов'язаних сторін, спростити вимоги до порівнянності операцій та документування для послуг з низькою доданою вартістю, а також передбачити можливість подачі документації в електронному вигляді.

У сфері контрольованих операцій Мінфін пропонує уточнити правила для низькоподаткових юрисдикцій, дозволити групування таких операцій для подачі документів, допустити використання інших методів трансфертного ціноутворення (наприклад, методів, використовуваних в оціночній діяльності).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram