ГоловнаЕкономікаДержава

США долучаться до газових переговорів України з ЄС

"Ніхто особливо не хоче давати Україні грошей".

США долучаться до газових переговорів України з ЄС
Фото: kmu.gov.ua

Двосторонні переговори про постачання газу в Україну у форматі "Україна-ЄС", заплановані на 27-28 серпня, пройдуть у Відні за участю представників уряду США.

Про це в середу, 19 серпня, повідомив журналістам у Києві міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. Він зазначив, однак, що американська делегація братиме участь в них неофіційно.

Під час переговорів може бути порушено питання надання Україні додаткових фінансових ресурсів для закупівлі газу, зазначив Демчишин. Поки що, за словами міністра, "ніхто особливо не хоче давати Україні грошей". Також сторони планують виробити спільну позицію з питань поставок газу, щоб до середини вересня вийти на тристоронні переговори за участю російської сторони.

Нагадаємо, "Нафтогаз" припинив закупівлю російського газу з 1 липня, коли закінчився термін дії додаткової угоди між сторонами, а на переговорах Україна - Росія - ЄС у Відні умови подальших поставок узгоджені не були. Нині на територію України надходить тільки газ реверсом з Європи, зокрема, зі Словаччини.

Для стабільного транзиту газу до Європи взимку Україна має закачати необхідні обсяги палива. Навесні на ці потреби Київ попросив у Європи 1,5 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram