ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв: розширення "Північного потоку" - це не бізнес, а політика

Росія готова зазнати збитків, щоб позбавити Україну доходів від транзиту, вважає глава "Нафтогазу"

Коболєв: розширення "Північного потоку" - це не бізнес, а політика
Андрей Коболев
Фото: yes-ukraine.org

Розширення "Північного потоку" - це не бізнес-проект, а політичний проект. Таку думку на міжнародному форумі YES висловив Андрій Коболєв, голова "Нафтогазу України".

"Це мінус 2 млрд доларів США з українського бюджету - а це майже половина нашого військового бюджету. При цьому для Росії це збитковий проект. Але Росія готова зазнати збитків, щоб завдати шкоди економіці України", - сказав Коболєв. За його словами, Росія "витрачає 10 рублів, щоб заробити 1 рубль".

Нагадаємо, Яценюк закликав зупинити розширення "Північного потоку".

Російський "Газпром" 4 вересня підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язальну акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2" потужність 55 млрд кубометрів. Підписання не анонсувалося до останнього моменту. "Газпром" володітиме контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини у Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного у 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram