ГоловнаЕкономікаДержава

Яресько: проект бюджету-2016 буде в Раді вчасно, але може змінюватися

Документ буде в парламенті до 15 вересня.

Яресько: проект бюджету-2016 буде в Раді вчасно, але може змінюватися
Фото: yes-ukraine.org

Проект держбюджету на 2016 рік буде внесено Мінфіном у Верховну Раду вчасно, до 15 вересня, але пізніше його може бути змінено з урахуванням податкової реформи. Про це LB.ua сказала Наталія Яресько, міністр фінансів України, в кулуарах міжнародної конференції YES.

"Так, [бюджет буде внесено] до 15 вересня... Але я одразу всім говорю, що я б хотіла провести податкову реформу ще цього року і мати ефективність вже з 1 січня. І якщо ми зможемо податкову реформу внести, тоді бюджет має бути побудований на новій податковій системі. Зараз проект бюджету вноситься з маленькими несуттєвими оновленнями на основі чинного законодавства, а не на базі реформи. Але за часом так вийшло", - сказала Наталія Яресько.

Міністр фінансів також зазначила, що бюджетна реформа минулого року дозволила місцевим бюджетам заробляти більше грошей. І за підсумками семи місяців року місцеві бюджети отримали більше на 35-37% надходжень.

"Система фіскальної децентралізації спрацювала дуже добре. Ми бачимо, що місцева влада має можливість залучати ще більше ресурсів, якщо захоче вводити місцеві податки. Вони можуть краще використовувати ці гроші на місцевому рівні", - пояснила міністр.

Нагадаємо, місцева влада може вводити податок на нерухомість, щоб наповнювати місцевий бюджет. Але Київ, наприклад, цією можливістю не скористався. Більше про фіскальну децентралізацію читайте в січневому інтерв'ю заступника міністра фінансів України Ігоря Уманського для LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram