ГоловнаЕкономікаДержава

Нова енергетична стратегія дозволить Україні підвищити рівень регулювальних потужностей, - експерт

Всього потрібно 18-20%.

Нова енергетична стратегія дозволить Україні підвищити рівень регулювальних потужностей, - експерт
Фото: www.dtek.com

Нова енергетична стратегія дозволить істотно збільшити частку регулювальних потужностей в українській електроенергетиці. Про це повідомив "Українським Новинам" в кулуарах Міжнародного форуму "Паливно-енергетичний комплекс України" заступник технічного директора "Укргідропроекту", доктор технічних наук Юрій Ландау.

"Введення цих потужностей дозволить підвищити регулювальні потужності від 8 до 12% від загальної потужності. Це вже непогано, але нам треба десь 18-20%", - підкреслив він.

За словами експерта, Стратегією передбачено, зокрема, завершення до 2020 року будівництва Ташлицької ГАЕС і подальше будівництво Дністровської ГАЕС. "У цей період - до 2020 року - має статися становлення, закладено фундамент подальшого розвитку електроенергетики. Якщо ми до 2020 року введемо агрегати на Ташлицькій - це додасться 600 МВт. А введення третього гідроагрегату Дністровської ГАЕС і першого Канівської ГАЕС - ще 574 МВт у генераторному і 681 МВт - у насосному", - підкреслив він.

Також, за словами Ландау, в цей період доцільно почати будівництво Закарпатської ГАЕС потужністю 1300 МВт, яка розташована на західному кордоні України та важлива з точки зору інтеграції нашої енергосистеми з європейською.

Як зазначив експерт, Українська енергосистема характеризується специфікою, в якій переважають базисні потужності атомних і теплових електростанцій. А гідроакумулювальних та ГЕС дуже мало - лише 8% від загальної потужності. Тому виникають проблеми з регулюванням як графіків навантажень, так і з аварійним частотним резервом. Все це знижує надійність, економічність та ефективність роботи об'єднаної енергетичної системи України. "Сьогодні наша біда - незбалансовані потужності енергосистеми. Це призводить до того, що блоки вугільні базисні теплових електростанцій кожну добу ми вмикаємо-вимикаємо. Це аварії, це перепалювання палива. Це неефективно і дуже погано", - резюмував Юрій Ландау.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram