ГоловнаЕкономікаДержава

Україна готова підписати тристоронню угоду щодо постачання газу з РФ

Підписання документа необхідне для постачання російського газу в Україну взимку.

Україна готова підписати тристоронню угоду щодо постачання газу з РФ
Фото: EPA/UPG

Україна готова прийняти запропоновані Російською Федерацією умови постачання російського газу в Україну як основу для нового тимчасового рішення на наступний зимовий сезон.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАК "Нафтогаз України".

Згідно з наданою інформацією, українська сторона вважає, що для того, щоб це рішення було ефективним, має бути підписаний комплексний пакет угод.

"Такий пакет включатиме як додаток до договору між "Нафтогазом" і "Газпромом", укладений керівниками компаній, так і зобов'язуючий тристоронній протокол, підписаний належним чином авторизованими представниками урядів України, Росії та Європейської Комісії", - зазначили в компанії.

Обговорюване рішення, відповідно до інформації прес-служби, у багатьох аспектах залежить від дій українського та російського урядів, а також Єврокомісії.

"Для того, щоб зимовий пакет був ефективним і належним чином виконувався, уряд України повинен забезпечити транспортування газу європейським споживачам відповідно до умов контракту між "Нафтогазом" і " Газпромом". Крім того, український уряд повинен забезпечити достатнє фінансування "Нафтогазу" для закупівлі газу", - додали в прес-службі.

Ефективне рішення також має включати зобов'язання Єврокомісії надавати Україні необхідну фінансову підтримку для реалізації затверджених домовленостей.

"Невід'ємною частиною угоди має бути зобов'язання російського уряду не відміняти своє рішення щодо надання знижки на газ за рахунок перегляду мита до кінця першого кварталу 2016 року. Таким чином, підписання зобов'язуючого тристороннього протоколу на міжурядовому рівні із залученням Єврокомісії є необхідною складовою ефективного та надійного рішення щодо умов постачання російського газу в Україну цієї зими", - зазначили в НАК "Нафтогаз України".

Напередодні уряд РФ затвердив розмір знижки на газ для України у розмірі $24,6 за 1 тис. кубометрів до контрактної ціни $252 за 1 тис. кубометрів. Це означає, що Україна зможе купувати російський газ в IV кварталі за ціною $227,4 за 1 тис. кубометрів.

Нагадаємо, два тижні тому Росія і Єврокомісія погодили умови зимового пакета постачання газу в Україну. Минулого тижня його було погоджено "Газпромом" і "Нафтогазом". За підсумками переговорів глава російського газового монополіста Олексій Міллер заявив, що "всі принципові двосторонні питання з Україною узгоджено".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram